Famentés a Margit-szigeten

A sajtó szeme láttára ültették át tegnap az első fát abból a tizenkettőből, amely megússza a Hajós Alfréd uszoda bővítése miatti vágást.

Sohasem látott monstrum várta a médiát a Hajós Alfréd uszoda mögött szerdán: egy német rendszámú és személyzetű Optimal 3000 nevű célgép, amelyet kifejezetten nagy törzsátmérőjű fák átültetésére használnak Európa-szerte. A különös gép (csukva) gömb alakú markolója gyökerestül kiemelt egy jól megtermett, tíz-tizenkét méteres nyárt, amelyet némi stuccolás, tolatgatás és várakozás után (útban volt a rendőrség lószállító Ikarusa) átvittek a sziget Buda felőli oldalán álló jegenyesorba, ahol betették a már előre kiásott gödörbe.

A főszervezők, azaz a Zöld Demokraták ügyvivője szerint a szerdai akcióval hagyományt kellene teremteni Budapesten, hiszen bebizonyosodott, igenis van mód arra, hogy akár egészen nagy fákat is megmentsenek (ha megvan rá a szándék és a pénz). A szervezet ügyvivője, Erdei Csaba elmondta: a németek gépe három méter átmérőjű, 1,6 méter mély földlabdával emeli ki a fákat, ennek köszönhetően a gyökérzet alig sérül; az így áttelepített fáknak - gondos utóápolással - 95 százalékos esélyük van arra, hogy megmaradjanak

A mérete, kora, állapota, elhelyezkedése alapján túlélésre érdemesített tizenkét fa mindegyikét a szigeten helyezik el, részben a már említett szakaszon, részben pedig a Hajós Alfréd uszoda mellett épülő játszótér körül. A munka a terv szerint ma véget is ér. Erdei érdeklődésünkre elmondta: az átplántálás természetesen drágább, mint a vágás - a mostani akció ötmillió forintjába kerül az uszodát bővítő Sportfolió Kht.-nak -, de ha a fák eszmei értékét nézzük, amely ez esetben eléri a tízmillió forintot, nem kérdés, melyik utat kell választani. Az ügyvezető egyébként - azzal együtt, hogy a 2006-os úszó Eb miatt ötven fát kell kivágni az uszodától északra eső területen - Budapest "egyik legzöldebb beruházásának" nevezte a bővítést. Ez alatt persze nemcsak a tucatnyi fa megmentése értendő, hanem az is, hogy az építkezőknek az eredetileg meghatározottnál 150-nel több fával kell pótolniuk a kivágottakat a XIII. kerület erre kijelölt pontjain. A zöldszervezet folyamatosan ellenőrzi majd a környezetvédelmi szempontok betartását.

Megtudtuk: az Európa-bajnokság idején a Zöld Demokraták, a bécsi zöldek és a bécsi közlekedési vállalat öszszefogásának köszönhetően a versenysorozat alatt két környezetkímélő, LPG-gázzal működő autóbusz fut majd a szigeten. Nem kell jegyet váltani rájuk.

Az uszodabővítéshez egyébként minden engedély megvan. A közbeszerzési eljárást a minap írták ki, eredmény augusztusban várható - értesültünk.

Az átültetett fák túlélési esélye 95 százalék
Az átültetett fák túlélési esélye 95 százalék
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.