Civil díjas a Védegylet és a TASZ

Az idén tizedik alkalommal ítélte oda az Év Civil Szervezete díjat a NIOK (Nonprofit Információs és Oktató Központ) Alapítvány.

Az elismerést ezúttal megosztva két szervezet, a Védegylet és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kapta. Az alapítvány szerint mindkét szervezet alapvető, demokratikus értékeket képvisel, a közjót szolgálja, megtestesíti a kevesek által képviselt civil kurázsit.

A TASZ 1994-ben alakult, és mára Magyarország egyik legaktívabb emberi jogi szervezetévé vált. Rendszeresen véleményezik az emberi jogokat érintő törvényjavaslatokat, jogsegélyszolgálatuk több mint négyezer ügyfélnek nyújtott segítséget.

Az öt évvel ezelőtt alapított Védegylet fontosnak tartja a politika szó rehabilitálását: a szervezet szerint a köz ügyeivel kell foglalkozni, mert ha a közügyek gazdátlanná válnak, az csak a romlás folyamatát erősíti. Eredetileg ez a szervezet javasolta államfőnek Sólyom Lászlót. A Védegylet "zöld" ügyeken kívül oktatáspolitikával, a közszolgáltatások piacosításával, de az iskolai politizálás tilalmával és a vidékfejlesztés is foglalkozik.

A hagyományoknak megfelelően Az Év Egyéni Adományozójának és Az Év Vállalati Adományozójának is díjat is osztottak. Egyéni adományozóként a martonvásári Horváthné Porvay Juditot jutalmazták, akinek közreműködésével több mint negyven helyi szervezet alakult. A vállalati kategóriában a Kisalföld című napilap kapta az elismerést.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.