A loftok adják el az új lakásokat

A régi gyárépületeket és raktárcsarnokokat luxusotthonná formáló itthoni ingatlanfejlesztők az első lépéseket már megtették, de a loftok régóta várt diadala egyelőre várat magára. Úgy tűnik, az elmúlt évszázad nálunk erre kevés jó adottságú épületet hagyott örökül.

Aki most loftlakást, azaz egyterű, nagy belmagasságú, ipari épületből átalakított otthont keres magának, két budapesti lehetőség közül választhat. Válogatni valójában nincs miből, hiszen a budai oldalon, a Goldberger gyár megmaradt épületében összesen hat loftot alakítanak ki. Három közülük gyorsan gazdára talált, három viszont még eladó, de hogy mennyiért, arra pontos összeget nem tudnak mondani, mivel a loftok vevői annyit fizetnek, amennyit megrendelnek. Ha nem kérnek se parkettát, se festést, hanem mindent a saját lakberendezőjükkel csináltatnak a 150-200 négyzetméteres otthonukban, akkor csak a falak árát, illetve a területet veszik meg a fejlesztőtől. A megállapodás tárgyát képező négyzetméterár nagyságát sejteti, hogy a Sun Palace loftrésze mellé épülő kétszázhetven lakás átlagára 350 ezer forint négyzetméterenként.

A fél évszázados múltra visszatekintő loftok a New York-i Soho és az angliai Manchester és Liverpool dokkjaiban, elhagyott gyárépületeiben eredetileg olcsó bérűnek készült művészlakásokként hódították meg a világot. Az angol loft padlásteret, közvetlenül a tető alatt található nyílt teret jelent, de ma már az egyterű, nagy belmagasságú, jellemzően más célra épült, de lakássá alakított ingatlanok jelzőjeként használják. E fogalom nálunk még annyira új, hogy - mint azt a Riverside Apartmanház mellett építkező GTC Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft. munkatársai elmondták - az érdeklődők többsége azt hiszi, hogy tetőtéri lakásokról van szó. Az Újlipótváros és Vizafogó határán található Riverloft a Duna túloldalán lévő konkurenséhez hasonlóan csak részben loft, többségében hagyományos értelemben vett új lakásokat takar. Az itt készülő 27 loftlakás - méretük 70-232 négyzetméter közötti - 148 új, részben kétszintes, duplex és penthouse, vagyis óriásteraszos mellett áll. A fejlesztő itt már nemcsak lakásokat, hanem loftirodákat is kínál, a művészlelkű lakók mellé kreatív cégek dolgozóit várva oda.

Budapesten az első fecskék egyike az újpesti bőrgyár volt, amely némi átalakítás után a MEO Kortárs Művészeti Gyűjtemény otthona lett - tudjuk meg Salamon Adorjántól, az Eston International elnök-vezérigazgatójától, akinek cége a ferencvárosi volt Borjúvásárcsarnok fejlesztésében érdekelt. A Lágymányosi híd közelében lévő épület a területét határoló Máriássy utcáról Máriássy Loft néven jelenik meg hamarosan az irodapiacon. Elődje, a textilüzemből 27 ezer négyzetméteres irodakomplexummá avanzsált Dorottya udvar már bizonyította, hogy nemcsak a különleges lakásokra, hanem a különleges irodákra is van igény.

Miközben elemzők és ingatlanforgalmazók egybehangzóan a loftok várható diadalmenetét jósolják, egyelőre nem látszik, hogy Magyarországon merrefelé vezet az a bizonyos hódító út. Pedig több nagy, tőkeerős beruházó cégnél érdeklődtünk, terveznek-e loftlakást vagy irodát valahol. Jobb esetben az volt a válasz, hogy folyamatosan keresik a lehetőségeket, de még nem találtak megfelelő épületet. A másik csoport vezetői viszont csak annyit mondtak: egyelőre lekötik őket a már zajló beruházások. Úgy tűnik, a közeljövőben csak ízelítő marad a loft. Lepusztult ipari épületek ugyan vannak, de többnyire vagy alulértékelt, vagy beépíthetetlen környéken.

A most készülő loftlakások mindenesetre igen értékesek, vagyis jó szomszédok, mivel azok közelsége segíti a többi, olcsóbb lakás értékesítését. A loftok ablakából ugyanis a modern házak látszanak, viszont a modern épületekből meg a patinás régire nyílik kilátás.

Károly herceg és Ringo Starr a régi munkáslakásokért

Károly wales-i herceg és Ringo Starr, a Beatles egykori dobosa együtt emeltek szót azért, hogy ne rombolják le a Viktória korabeli munkásházakat. Nagy-Britanniában kevés a lakás, és az árak az egekig szöknek, ezért a kormány elhatározta, hogy tesz valamit a fiatalok lakáshoz jutásának érdekében, annál is inkább, mert míg tíz évvel ezelőtt a fiatalok első lakásvásárlása adta az ingatlanforgalom 55 százalékát, a múlt évben ez az arány 29 százalékra csökkent. A kormány első lépésként olyan versenyt hirdetett, amelyben azt kérik az építőktől: tervezzenek minőségi lakásokat, amelyeknek ára nem haladja meg a 90 ezer eurót (25 millió forint). Majd kidolgozott egy tervet azoknak a fiataloknak a megsegítésére, akik nem tudnák törleszteni a kölcsönt. A kormány és a bank állja a hitel felét, a fiatal a lakás tulajdonosa lesz, de bérleti díjat kell fizetnie azért a részért, amelyet helyette finanszíroztak. A kormány nagy lakásépítésekkel akarja leverni az árakat, az idén 200 ezret tervez. De hol építsék fel az új házakat? A kormány nem akar újabb alvóvárosokat a külkerületekben, az üres telkeket akarja e célra felhasználni, valamint a régi munkásházak lerombolásával akar új helyeket szerezni. Értékelése szerint Észak- és Közép-Angliában ez legalább 400 ezer régi lakást érinthet, többek között Liverpoolban. Ringo szerint, aki maga is munkáscsaládból származik, inkább fel kellene újítani a történelmi értékű régi otthonokat, annál is inkább, mert a múltban is történt számos kilakoltatás, és az elhagyott városrészeket elfelejtették újjáépíteni. Károly herceg pedig kifejtette, hogy szerinte hosszú távon kevesebbe kerülne és szociális, valamint környezetvédelmi szempontból is helyesebb lenne felújítani azokat. A kormány azzal védekezik, hogy korábban már próbálkoztak ilyesmivel, de az emberek nem akartak a régi házakban lakni. (MTI)

Egykor hadikórház, majd raktár volt a Riverside mellett formálódó Riverloft
Egykor hadikórház, majd raktár volt a Riverside mellett formálódó Riverloft
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.