Répássy: szerződésben áll az MSZP-vel Rajnai Attila

Répássy Róbertnek, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettesének csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: bebizonyosodott, hogy Rajnai Attila, az Élet és Irodalom újságírója szerződéses viszonyban áll a szocialista vezetésű Bács-Kiskun megyei önkormányzattal.

"A tokaji borcsatákról Orbán Viktor lejáratására írott cikk szerzője" 2004 márciusa óta megbízási szerződésben áll a Balogh László szocialista közgyűlési elnök vezette Bács-Kiskun megyei önkormányzattal, havi 240 ezer forint plusz áfa, vagyis 300 ezer forint díjazásért - mondta a képviselő.

A politikus mellékelte Ferenczi István Bács-Kiskun megyei főjegyző hivatalos tájékoztatását, amelyet Ivanics Istvánnak, az őt kérdező fideszes országgyűlési képviselőnek küldött.

Répássy Róbert rendkívüli sajtótájékoztatóján azt a következtetést vonta le, hogy a sajtóban a közelmúltban említésre került, ismeretlen személynek tulajdonított, a Fidesz elnökének lejáratását célzó kampányterv mégis létezik, illetve a Miniszterelnöki Hivatal és az MSZP megtalálta a módját, hogyan lehet cikkeket elhelyezni az Élet és Irodalomban. 

A képviselő úgy vélte, hogy a lap főszerkesztője biztosan tudott Rajnai Attila megbízásáról. 

Az ellenzéki politikus szerint az eset sajtóetikai kérdést is felvet, egy tényfeltáró újságíró milliós közpénzek után nyomoz, és közben ő maga is több millió forintot kap közpénzekből. 

A megye főjegyzőjének tájékoztatása értelmében az említett szerződés, amelyet 2004. március 12-én írtak alá, és 16-án lépett hatályba, a 2006-ig tartó közgyűlési ciklus végéig tart. 

Az írottak szerint a vállalkozó feladata "Bács-Kiskun megyét, a megyei önkormányzatot, annak intézményeit érintő cikkek és tudósítások elkészítése, azok sajtóban való elhelyezése, megjelenésének ellenőrzése, a teljesítés pénzügyi ellenőrzésében való közreműködés", illetve kapcsolattartás az írott és elektronikus sajtóval, a médiumokkal való együttműködési megállapodások előkészítésében való közreműködés, valamint részvétel sajtótájékoztatók szervezésében és lebonyolításában, a megyei önkormányzat PR-tervének és stratégiájának előkészítésében, illetve "minden egyéb, amivel a Közgyűlés Elnöke e feladatkörben megbízza". 

A tájékoztatás szerint az említett díjazáson kívül Rajnai Attila nem tarthat igényt költségtérítésre, de szükség esetén mások által is használt irodában végezheti munkáját az ott lévő infrastruktúrával.

MSZP: figyelemelterelő a Fidesz akciója

A Fidesz azzal, hogy az Élet és Irodalomban megjelent, "A tokaji borcsaták" sorozat egyik szerzőjéről azt állítja, szerződéses kapcsolatban áll a szocialista vezetésű Bács-Kiskun megyei önkormányzattal, el akarja terelni a figyelmet a lényegről - hangsúlyozta csütörtökön Molnár László, az Orbán család meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság szocialista elnöke, valamint Nyakó István MSZP-szóvivő.

A Fidesz ezzel az akciójával el akarja terelni a figyelmet az Orbán család gazdagodásáról, s a meghallgatásra behívott tanuk szavahihetőségét akarja megkérdőjelezni - vélekedett a testület szocialista elnöke. 

"Nem értékelem sehogy Répássy úr bejelentését"- válaszolta Molnár László az MTI kérdésére. 

A bizottság elnökének nincs információja arról, hogy az újságíró szerződéses viszonyban állna a Bács-Kiskun megyei önkormányzattal, de azt megjegyezte, hogy az ügy szempontjából mindegy, hogy az újságíró kivel áll szerződéses kapcsolatban, ha, olyan témákban publikál, ami érdekli a közvéleményt. A szocialista politikus úgy fogalmazott: "a Fidesznek a fenyegető és (...) osztogató politikája jellemző már évek óta. Ha nem az történik, amit a vezér és csapata kitalál, akkor mindenféle, a közvéleményt befolyásoló féligazságokat vagy igazságnak vélt valótlanságokat állít".

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.