Sugárveszély vagy vírusmarketing

Napok óta terjed egy e-mail üzenet, amely - egy állítólagos csernobili eseményre hivatkozva - sugárzásveszéllyel riogatja és jódtabletta szedésére ösztönzi az olvasókat. A hatóságok cáfolják, hogy megnőtt volna a radioaktív sugárzás.

"Szedjetek jódtablettát, mert állítólag az elmúlt hét közepén magasabb fokú sugárzást mértek, mint 1986-ban!" Így kezdődik az elektronikus levél, amelynek további állításai is hasonlóképpen szenzációsak: hírzárlat a BBC-nél és a CNN-nél, biztonsági intézkedések a katonai és egészségügyi intézményekben. A megfogalmazása szerint egy rádiós újságíró által írt üzenet jó tanácscsal zárul: "keveset tartózkodjatok a napon/esőben, és szedjetek jódtablettát".

- A csernobili atomerőmű környékén a háttérsugárzásban hetek óta nincsen változás a szokásos értékekhez képest - közölte a távirati iroda kérdésére Volodimir Tiscsenko, a kijevi Csornobilinterinfo sajtóügynökség igazgatóhelyettese, cáfolva, hogy a 19 évvel ezelőtti baleset sugárszintjét meghaladó sugárzást mértek volna. A szakember nem tartja kizártnak, hogy a csernobili rémhírek forrása a fehéroroszországi meteorológiai szolgálat jelentése lehetett, amely nem zárta ki, hogy a szokatlanul meleg időjárás egy esetleges csernobili rendkívüli esemény következménye.

A környezetvédő és alternatív csoportok által üzemeltetett Indymedia portál híre szerint ezúttal nem az atomfóbiások túlbuzgóságáról, hanem a vírusmarketing újabb felbukkanásáról van szó: a jódtablettagyártók, illetve egy jódtartalmú fogyasztótabletta előállítói gerjesztik a keresletet a minden alapot nélkülöző álhírrel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.