Feketemunka a "Tokaji borcsaták" vidékének szőlőültetvényein

A feketemunka visszaszorítására meghirdetett ellenőrző akció során állami megrendelésre dolgozó cégek és az Orbán Viktor baráti köréhez tartozó tokaj-hegyaljai társaságok ellen is eljárást indított a munkaügyi felügyelőség.

A 3-as út Encs melletti szakaszán útfelújítást végző munkások több mint fele feketemunkásnak bizonyult az ellenőrzés során - tájékoztatta tegnap tudósítónkat Perjési Zsolt, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Felügyelőségének igazgatója. Ez azért figyelemre méltó, mert állami megrendelést teljesítő, közpénzekből fizetett cégekről van szó. Az akciót kedden az encsi rendőrkapitányság közreműködésével nyolc felügyelő hajtotta végre. A 3-as főút kiszélesítését nemzetközi pályázaton elnyert lábatlani Viadom Rt. négy alvállalkozójának hatvankét, a helyszínen tartózkodó emberét ellenőrizték. Az akció mérlege: 33-an munkaszerződés vagy alkalmi munkavállalói könyv nélkül dolgoztak, tíz alkalmazott pedig nem az előírásoknak megfelelően volt bejelentve. Külföldit nem találtak az építkezésen.

Feketemunkásokat talált a Patrícius Borház Kft. szőlőfeldolgozó üzemének építkezésén az elmúlt napokban tartott munkaügyi ellenőrzés. (A cég egyike az Orbán család baráti társaságának érdekeltségébe tartozó tokaj-hegyaljai vállalkozásoknak - a szerk.) A Bodrogkisfalud határában folyó építkezésen tartott ellenőrzés során kiderült: negyvenkét dolgozóból tizenheten nem rendelkeztek a szükséges papírokkal.

Az ellenőrök - akik a feketemunka visszaszorítása érdekében meghirdetett országos akció során vizsgálódtak - lakossági bejelentés nyomán keresték fel az építkezést. Perjési Zsolt elmondta: munkatársaiknak kétszer kellett kimenniük a Bodrogkisfalud határában található feldolgozóüzemhez. Első megjelenésük alkalmával ugyanis az ott dogozók egy része szétfutott. Ezt követően a határőrség bevonásával új akciót szerveztek, de előbb felderítették a menekülési útvonalakat.

Néhány nappal ezelőtt négy munkaügyi felügyelő és tizenöt határőr körülzárta az építkezés környékét, és az ott talált negyvenkét munkás mindegyikét ellenőrizték. Tizenheten közülük sem munkaszerződéssel, sem megfelelően kitöltött alkalmi munkavállalói könyvvel nem rendelkeztek. A feketemunkások különféle szakmunkákat végző magyar állampolgárok voltak, akiket a kivitelezéssel megbízott miskolci részvénytársaság különféle alvállalkozói vittek a helyszínre. A tizenhét feketemunkást kilenc különböző cég foglalkoztatta. Munkáltatóik ellen eljárás indult.

Ugyancsak lakossági bejelentés nyomán tartottak ellenőrzést a Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. sárazsadányi szőlőbirtokán. (A kft. ugyancsak az Orbán család baráti társaságának érdekeltségébe tartozik, s az idei év elejéig a tulajdonosai között szerepelt Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó - a szerk.) A szőlősorok művelésére egy olaszliszkai vállalkozás kapott megbízást, amelynek húsz dolgozója kötözte a szőlővesszőket, amikor a felügyelők megjelentek. Tizennégyen nem rendelkeztek a szükséges papírokkal. A feltárt szabálytalanságok miatt eljárást indított a felügyelőség az olaszliszkai cég ellen.

Perjési Zsolt elmondta: az utóbbi hetekben nagyobb hangsúlyt helyeztek az építkezések, a mezőgazdaság és a vendéglátóegységek ellenőrzésére, felügyelőik munkaidő után is tartanak akciókat. A helyszíni ellenőrzések befejezése után a feketén foglalkoztató cégek ellen eljárás indult: a körülmények mérlegelése után a foglalkoztatási előírásokat figyelmen kívül hagyó cégekre 50 ezer és hatmillió forint közötti bírságot szabhatnak ki.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.