Hírlapolvasót nevelünk

Az általános és középiskolás diákok olvasásértése folyamatosan romlik. A kedvezőtlen folyamat megállítását célozta a Magyar Lapkiadók Egyesületének kezdeményezése: a Hírlapot a diákoknak (HíD) program. A programban közreműködött a Vizuális Világ Alapítvány és a Népszabadság.

A szervezők nem tagadják: az olvasásértés fejlesztése egyúttal azt is jelentheti, hogy többen fognak fiatal koruktól újságot vásárolni. Megismertetik velük az újságkészítés fortélyait, ezáltal nevelve olyan olvasóréteget, amely értő szemmel igazodik el az újság hasábjain. Egyelőre tizenkét - kilenc budapesti és három vidéki - középiskola 240 tanulója ismerkedik a nyomtatott szó hatalmával, amelyhez segítséget nyújtanak a Népszabadság ingyenesen kézbesített számai, hogy a kreatív "újságértelmező órán" darabjaira szedve érjék el végső céljukat.

A program végén Diákcsemege címen maguk a gyerekek is állítottak elő újságot. Előételként olvassák el egyikük írását.

Előétel

"Ha alaposan meg akarunk ismerni valakit, vigyük el vacsorázni, mert abból, hogy mit eszik és hogyan, mindenkinek tévedhetetlenül kiderül a jelleme."
(Rotterdami Erasmus)

Az előétel az étvágy gerjesztésére, a gyomor előkészítésére lett kitalálva. Az előételre úgy is lehet tekinteni, mint ama dologra, amit csak azért raknak az ember elé, hogy az elkövetkező fogások jobban elnyerjék ízlelőbimbói tetszését.

"De az ember sorsa az, hogy a saját gyomra körül forogjon" - írta Gárdonyi Géza füveskönyvében. Hisz gondoljunk csak bele! Az életben maradási ösztön: hogy együnk, emészszünk, és egyéb dolgainkat végezzük. De a második, az az igazi élvezet. Hiszen a munka emel ki az állati sorból! És mindez miért? Hogy még többet tudjunk enni!! Sőt! Egész történelmünk arról szól, hogy az erősebb emberek, népek hogyan lopták el, vagy mi módon kényszerítették ki saját maguk ellátását a gyengébb népektől, emberektől. És itt álljunk meg egy szóra, és tegyük föl a kérdést: Miért is járunk mi iskolába vagy dolgozni? Természetesen azért, hogy később biztosítsuk helyünket a társadalom színpadán, és elegendő fizetést kapjunk táplálékunk és egyéb szükségleteink megszerzésére. Amint a föntiekben láthattuk, a táplálék központi szerepet tölt be életünkben. Lapunk evvel az igen érdekfeszítő és fontos témával foglalkozik. A köz, azaz az átlagember mindennapi betevőjével.

KELENFFY MIKLÓS
Sylvester János Protestáns Gimnázium

Az újságolvasást tanuló diákok legjobbjai a banketten
Az újságolvasást tanuló diákok legjobbjai a banketten
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.