Éghajlatváltozás! Most! (1.)

Az egyre szélsőségesebb és szeszélyesebb időjárás a hétköznapjaink ténye. Egyelőre nem tudható, hogy ez mennyiben írható a globális felmelegedés számlájára. A skóciai Gleneaglesben július 6. és 8. között tartandó G8csúcsértekezlet résztvevői is - Afrika szegénysége mellett - a klímaváltozással kívánnak foglalkozni. Ehhez kapcsolódóan összeállítást közlünk az Éghajlatváltozás a világban és Magyarországon című kötetből, amelyből kitűnik, hogy a szegénység és az éghajlatváltozás szorosan összetartozó jelenségek.

Kezdjük a recenzióval: Éghajlatváltozás a világban és Magyarországon címmel kitűnő könyv jelent meg Takács-Sánta András ökológus szerkesztésében. A kötet az Éghajlat-változási Kormányközi Testület 2001-es harmadik értékelő

növekszik a globális éghajlatváltozás kockázata

jelentését foglalja össze, valamint azóta nyilvánossá vált új eredményeket, illetve a globális felmelegedés éghajlati sajátosságait a Kárpát-medencében, hatását a magyar mezőgazdaságra. És külön fejezet foglalkozik az éghajlatváltozás kockázatának mérséklésével.

"Talán ez a kötet legnagyobb érdeme: nem apokaliptikus víziót vázol, rámutat, hogy a klíma változása nem példátlan a történelemben, reálisan számot vet a kockázatokkal és a lehetőségekkel. Ugyanezt ajánlanánk egyébként a témával mind gyakrabban foglalkozó döntéshozóknak is, azzal kiegészítve: elsőként talán olvassák végig a 172 oldalas, tömör és világos könyvet." - áll Hargitai Miklós ismertetésében.

"Növekszik a globális éghajlatváltozás kockázata, és az mind nagyobb veszélyt jelent a földi környezetre és a társadalmakra" - írja előszavában Faragó Tibor (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium).

"A melegedés következtében világszerte megemelkednek az élelmiszerárak, miáltal megnövekedhet az éhezés kockázata az ebből a szempontból sebezhető társadalmak körében." - két súlyos, ám óvatos megállapítás, amely jellemzi a könyv nyelvi és szellemi hozzáállását a témához. Az éghajlatváltozás-könyv tudományos szakmunka, de ismeretterjesztő nyelvezetét nemcsak klimatológusok érthetik. A szerzők nagyon körültekintően fogalmaznak, nem kívánnak nyilván sem pánikot kelteni, sem világvége vagy katasztrófajóslatokat tenni. A sarkosabb megállapításokhoz még gyakran azt is hozzáfűzik zárójelben a jelentés készítői, hogy az állítás valószínűsége közepes vagy magas megbízhatóságú. Jellemző példa, hogy a melegedés hatására bekövetkező hirtelen lehűlés teóriája, az "új jégkorszak", kizárólag idézőjelek között említődik.

A Éghajlatváltozás a világban és Magyarországon című könyvből, amelyet a Védegylettel közösen az Alinea Kiadó jelentetett meg, a kiadó jóvoltából és engedélyével összefoglalót közlünk. A forrásmegjelölés nélküli idézetek a tanulmányokból, a cikkidézetek pedig a NOL archívumából származnak. A könyv idézett főbb megállapításai mellett természetesen az azokat alátámasztó érveket, adatokat, táblázatokat, grafikonokat nem tudjuk és nem is akarjuk közölni. Az viszont tényként tűnik ki a tanulmányokból, hogy a globális felmelegedés most zajlik, amelynek számtalan vonatkozása lesz mindannyiunk hétköznapi életére. Tessék tehát higgadtan tájékozódni! Ennek e pillanatban a legkézenfekvőbb formája a mindössze 1600 forintba kerülő könyv megvásárlása és elolvasása.

Az egyre szélsőségesebb és szeszélyesebb időjárás - amely a hétköznapjaink ténye - egyelőre nem tudható, hogy mennyiben írható a globális felmelegedés számlájára. Mindezeken felül is jellemző aktualitást ad a témának, hogy a skóciai Gleneaglesben július 6. és 8. között tartandó G8-csúcsértekezlet résztvevői is - Afrika szegénysége mellett - a klímaváltozással foglalkoznak. Az alábbi szemelvényekből kitűnik, hogy a szegénység és az éghajlatváltozás szorosan összetartozó jelenségek.

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület jelentése

„Az éghajlatváltozás a legsúlyosabb probléma, amivel napjainkban szembe kell néznünk – még a terrorizmusnál is komolyabb fenyegetést jelent.” - idézik a bevezetőben a brit kormány tudományos főtanácsadójától, David A. Kinget.

A tények azt mutatják: nem hiedelem kérdése a globális felmelegedés, miként azt egyes publicisták állítják: "A zöldek köreiben terjed a tudományellenesség, az irracionalizmus, a new age-spiritualizmus, hisznek a globális felmelegedésben, s magától értetődő a globalizáció, a kapitalizmus, a fogyasztás utálata. A "természeti erőforrások méltányos elosztásáról" beszélnek, a környezet védelmét kommunisztikus gazdaságpolitikával árukapcsolják". (Népszabadság 2003. november 19.)

"Rengeteg írás jelenik meg világszerte az éghajlatváltozásról, vajon miért épp az IPCC-jelentés kivonatát választottuk?" - teszik fel a kérdést a bevezetőben Takács-Sánta András - "Leginkább azért, mert aligha vitatható, hogy az IPCC a leghitelesebb forrás ebben a kérdéskörben. Az ENSZ Környezeti Programja és a Meteorológiai Világszervezet közösen hívta életre az IPCC-t 1988-ban. A testület tömöríti az éghajlatváltozással foglalkozó legkiválóbb szakemberek zömét a világ minden tájáról, több ezer kutatót számos tudományterületrôl, valamint egyéb szakértőket."

Az éghajlatváltozás kérdésköre része a fenntartható fejlődés kihívásának
Már tudományos közhely, amelyet persze nem lehet elégszer elismételni, hogy a globális felmelegedést az üvegház hatású gázok okozzák, amelyek az emberi tevékenység, különösen a tékozló energiahasználat miatt kerülnek mind nagyobb mennyiségben a légkörbe. Ezek - különösen a foszilis tüzelőanyagok égetése miatt - az 1990-es évekre elérték a valaha mért legnagyobb értéket.

A Harmadik Értékelő Jelentés új tudományos információk és bizonyítékok értékelésével szolgál, amelyek segítségével a döntéshozók meghatározhatják, mi számít „az éghajlati rendszerbe való veszélyes emberi beavatkozásnak ”.

"A jelentés egyrészt új előrejelzéseket tartalmaz az üvegházhatású gázok (üvegházgázok) jövőbeni légköri koncentrációjára, a változások globális és regionális mintázatára, a hőmérséklet, a csapadék és a tengerszint változásának ütemére, valamint a szélsőséges éghajlati események változásaira. Számot vet az óceáni vízkörzés és a nagy jéghátságok hirtelen és visszafordíthatatlan változásaival is."

"Az éghajlatváltozás kérdésköre része a fenntartható fejlődés kihívásának. Emiatt az éghajlatpolitika hatékonyabb lehet akkor, ha következetesen beépítik azokba a nagyobb ívű stratégiákba, amelyek a nemzeti és regionális fejlődési pályák fenntarthatóbbá alakítását célozzák. Ennek oka, hogy az éghajlat változékonysága és változása, az éghajlat-politikai válaszlépések, továbbá az ezekhez kapcsolódó társadalmi-gazdasági fejlődés befolyásolják az egyes országok azon képességét, hogy fenntarthatóan fejlődhessenek."

"Összességében, a mostanra kialakult emberi civilizáció működése környezeti értelemben messze nem fenntartható. De a perifériákon, félperifériákon és különösen a volt szovjet blokk országaiban nem fenntartható gazdasági és szociális értelemben sem." - Szalai Erzsébet, Zágoni Miklós: Válságok találkozása


"Mi bizonyítja, hogy a földi éghajlat az iparosodás kezdete óta megváltozott, milyen tényezők okozták ezt, s melyek a következményei?"

"Kimutatható, hogy a Föld éghajlati rendszere globális és regionális szinten is megváltozott az iparosodás kezdete óta, s a változások egy része az emberi tevékenységeknek tulajdonítható. Az iparosodás kezdete óta az emberi tevékenységek megnövelték az üvegházhatású gázok és az aeroszolok légköri koncentrációját."

"Igen valószínű, hogy a műszeres mérések kezdete óta eltelt időszakban (1861–2000) a legmelegebb évtized az 1990-es, a legforróbb év pedig az 1998-as volt az egész földgolyóra vonatkoztatva."

"Új, a korábbinál erősebb bizonyítékok utalnak arra, hogy az elmúlt ötven év során megfigyelt melegedés döntő része az emberi tevékenységeknek tulajdonítható."

"A tengerszint, a hóborítottság, a jégtakaró és a csapadék változásai összhangban állnak a Föld felszínének melegedésével. Ezt példázza többek között a víz aktívabb körforgása, amelyet nagyobb csapadékhozamú események, a csapadék térbeli eloszlásánakmegváltozása, a nem sarki gleccserek általános visszahúzódása, a tengerszint emelkedése, az óceán melegedése, valamint a hótakaró és a tengeri jég kiterjedésének és vastagságának csökkenése kísér".

"A korallok nemcsak reagálnak a felmelegedésre, hanem bele is szólhatnak az éghajlat alakulásába. Egy másik, ugyancsak ausztrál kutatócsoport azt derítette ki, hogy a Nagy-Korallzátonyból rengeteg dimetil-szulfid kerül a légkörbe, ahol aeroszol-részecskékké alakul, melyek a felhőképződés elengedhetetlen elemei." - Németh Géza: A korallok és a felmelegedés

Gyakoribbá válnak a természeti csapások: áradások, aszályok

"Az időjárási eseményekből fakadó károk és a regionális éghajlat-ingadozás egyre növekvő társadalmi-gazdasági költségei arra engednek következtetni, hogy egyre sebezhetőbbek vagyunk az éghajlatváltozással szemben."

Az éghajlatváltozás az emberek egészségét érintheti közvetlenül
"Az SRES kibocsátási forgatókönyvekre épülő éghajlati modellek előrejelzései szerint a globális földfelszíni átlaghőmérséklet 1,4 –5,8 Celsius-fokkal fog növekedni az 1990-től 2100-ig tartó időszakban. Ez a XX.században megfigyelt melegedés középértékének nagyjából kétszerese–tízszerese. Az őséghajlattani (paleoklimatológiai) adatok alapján nagyon valószínű, hogy e melegedés példátlan ütemű az elmúlt, legalább tízezer év tekintetében."

"A gleccserek általános visszahúzódása előreláthatólag folytatódik a XXI.században. Az északi félgömbön a hóborítottság, továbbá a fagyott altalaj és a tengeri jég kiterjedése várhatóan tovább csökken."

"Összességében az éghajlatváltozás fokozni fogja az emberi egészségre leselkedő veszélyeket, főként a trópusi/szubtrópusi országok alacsonyabb jövedelmű népessége körében. Az éghajlatváltozás az emberek egészségét érintheti közvetlenül (például a hideg okozta stressz mérséklődése, ugyanakkor a meleg okozta stressz súlyosbodása a mérsékelt égövi országokban; halálos áldozatok az árvizek és a viharok következtében) és közvetve is."

Tűz, aszály, viharok 1 - kártevők, növény- és állatfajok inváziója

"Az éghajlatváltozás és a tengerszint-emelkedés meg fogja változtatni az ökológiai produktivitást és a biológiai sokféleséget (biodiverzitást), ami megnöveli néhány sebezhető faj kipusztulásának kockázatát".

A növényfajok fele eltűnhet Európából a meleg miatt - állítja egy európai kutatócsoport tanulmánya.

Július 12-én 12 és 14 óra között a Nol-vitafórum vendége Takács-Sánta András ökológus, az Éghajlatváltozás a világon és Magyarországon című kötet szerkesztője. Itt várjuk kérdéseiket!

Gyárkémények Szentpéterváron - a globális felmelegedés egyik fõ oka a túlzott szén-dioxid-kibocsátás
Gyárkémények Szentpéterváron - a globális felmelegedés egyik fõ oka a túlzott szén-dioxid-kibocsátás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.