Felszínes kiadatási kérelem?

Állítólag kisebb, de zavaró pontatlanságokat fedeztek fel a holland hatóságok a Varga Tamás ügyében átadott magyar kérelemben, ezért húzódik az adócsalásért körözött vállalkozó kiadatásának elbírálása.

A Népszabadság értesülései szerint a holland hatóságok legfeljebb az elfogásától számított három hónapig, azaz július 5-ig tarthatják fogva Varga Tamást. A csalásért és más bűncselekményekért korábban jogerősen elítélt vállalkozót, aki ellen 2003-ban, távollétében a Fővárosi Főügyészség hárommilliárd forintos áfacsalásért újabb vádiratot nyújtott be a bíróságon, április 5-én vette őrizetbe a holland rendőrség, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) fejvadászai többéves nyomozás után rátaláltak Amszterdamban. Zamecsnik Péter ügyvéd, aki már a hárommilliárdos áfacsalási ügy kezdete óta meghatalmazott védője Vargának, lapunknak azt mondta: még össze sem ült az a bíróság, amely majd jogosult lesz dönteni védence kiadásáról. A holland törvények értelmében Vargát a hatóságok az őrizetbe vételétől számított három hónapig tarthatják fogva - közölte Zamecsnik -, utána legfeljebb "megkérhetik", hogy az ügyében születendő jogerős döntésig ne hagyja el Hollandiát.

Zamecsnik nem kívánta kommentálni lapunk értesülését, mely szerint a kiadatási kérelem elbírálása azért húzódna el, mert a holland hatóságok kisebb, de értelemzavaró pontatlanságokat fedeztek fel a magyar kérelemben. Arra a kérdésre pedig, hogy mi történik, ha július 5-ig nem születik döntés Varga ügyében, Zamecsnik nem tudott egyértelmű választ adni.

Varga - miként arról már többször hírt adtunk - már közel hat éve bujkált, amikor az NNI fejvadászai rátaláltak amszterdami luxusbérlakására. Több mint két éve, 2002 decemberében Prágában egyszer már majdnem sikerült őt elfogni, de Varga észrevette a lakása körül gyülekező cseh rendőröket, s mielőtt elfoghatták volna, a családját hátrahagyva elmenekült.

Azt, hogy a bujkálás évei alatt miből élt, ma még nem lehet tudni. Felröppennek olyan hírek is, hogy egykori barátai, fel nem derített tettestársai és rokonai segítették őt, de biztosat senki sem tud.

A vállalkozót, akit a 90-es évek elején a Fidesz gazdasági tanácsadójaként ismerhetett meg a közvélemény, először 1998-ban helyezte vád alá az V.-VIII.-XIII. kerületi ügyészség egy söröző felújításával összefüggésben elkövetett áfacsalásért és okirat-hamisításért. Néhány évvel később a luxusautóügy kapcsán már a lapok címoldalára került a neve. Varga felvásárolta a hazatelepülő magyarok vámmentességét, és luxusautókat hozott be - a hatóságok szerint törvénytelenül. A bíróság akkor két és fél évre ítélte. Később a Dunaferr-részvényekkel elkövetett visszaélésekben játszott szerepéért emeltek vádat ellene, végül a hárommilliárdos áfacsalási ügyben. Az utóbbira már azt követően derült fény, hogy Varga elhagyta az országot, és az ügyészség 2003-ban a távollétében nyújtotta be ellene a vádiratot a bíróságra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.