Nem madárinfluenza, papagájkór fertőzött a baromfi-feldolgozóban

Húszan fordultak orvoshoz a békéscsabai baromfi-feldolgozó dolgozói közül a közelmúltban atípusos tüdőgyulladás gyanújával. Közülük tizenegyen kerültek kórházba, néhányukat már hazaengedték - tudtuk meg dr. Wagner Valériától, a tisztiorvosi szolgálat Békés megyei intézetének járványügyi osztályvezetőjétől.

A tömeges előfordulásra tekintettel a vállalatnál járványügyi és munka-egészségügyi vizsgálat van folyamatban. A megbetegedések pontos okainak feltárására a tisztiorvosi szolgálat laboratóriumi vizsgálatokat kezdeményezett, ezek eredményére még néhány napig várni kell.

Dr. Vincze Árpád, a betegek egy részét kezelő megyei tüdőkórház igazgató főorvosa elmondta: a magas lázzal, elesettséggel, fej- és végtagfájdalmakkal járó betegséget elvileg többfajta kórokozó okozhatja. A kór terjedhet cseppfertőzéssel, de származhat a légkondicionálókban megtelepedő mikroorganizmusoktól éppúgy, mint fertőzött szárnyasoktól. Vincze Árpád hangsúlyozta: csak a laboratóriumi eredmények ismeretében lehet megállapítani, hogy pontosan mi okozta a csoportos megbetegedést, s annak van-e köze az érintettek munkahelyéhez - a gyárban ugyanis több százan dolgoznak folyamatosan a levágott állatok közelében, s a megbetegedések nem egyetlen részlegnél fordultak elő.

Lapunk érdeklődésére az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban megerősítették: bizonyosan tüdőgyulladásról van szó, ezt időközben röntgenvizsgálatok is alátámasztották. Jelenleg az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy az ornitózis (más néven papagájkór) nevű betegség ütötte fel a fejét a vállalatnál. Az állatról emberre terjedő járványos betegség víziszárnyasoknál gyakori, Magyarországon többször (így a 70-es és a 90-es években) okozott kisebb-nagyobb járványt. Az időben felismert betegség antibiotikumos kezelésre kifejezetten jól reagál, gyorsan gyógyul. A tisztifőorvosi hivatal tájékoztatása szerint a megbetegedésnek sem a SARS-hoz (atípusos tüdőgyulladás), sem a baromfi-influenzához nincs köze.

Békéscsabán húsz embert kezeltek atípusos tüdõgyulladással
Békéscsabán húsz embert kezeltek atípusos tüdõgyulladással
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.