Szélerőművet építenek Vépen

Több mint 250 millió forintos beruházással ezekben a napokban építenek fel a Vas megyei Vépen egy szélerőművet, amely a település határában húzódó szélerőmű park első darabja lesz.

"A szélmotor óránként 600 kilowattnyi energiát termel majd, amelyet a helyi szolgáltató az EON rendszerébe táplálunk" - közölte kedden az építkezés helyszínén Boldizsár Sándor, a Szélerőmű Vép Kht. képviselője.

A szélerőmű építése a Phare CBC program pályázatán a beruházás 90 százalékát kitevő 860 ezer eurós pályázati támogatásban részesült.

A tervek szerint jövőre újabb három szélerőművet, két év múlva pedig további 16 szélerőművet szeretnének Vép határában felállítani, ehhez újabb uniós támogatásra pályáznak.

Boldizsár Sándor elmondta: Magyarországon a vépi szélerőmű az első, amelyik részben közösségi tulajdonban van, a közhasznú társaságban ugyanis 20 százalékos tulajdonrésszel bír a helyi önkormányzat, 5 százalékban részesednek belőle az érintett földtulajdonosok, és 40 százalékot a település lakói és helyi vállalkozások vásárolhatnak majd meg.

Varga Gyula, Vép polgármestere közölte: a község lakói számára nem lesz ugyan olcsóbb az elektromos áram, de a község közvilágításának évi 6 millió forintos költségét a társaság finanszírozza addig, amíg az önkormányzati tulajdonrész osztaléka azt nem fedezi majd.

Vépen kedden speciális daruval emelték helyre a szélerőmű 78 méter magas tornyának elemeit, a szélmotort pedig szerdán erősítik a helyére.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.