EU-Kína: texilháború után cipőháború

A kínai cipőgyártók óriási szeletet hasítottak ki maguknak az európai piacból, miután január elsején megszűntek az importkvóták. A szakma európai képviselői szerdán Brüsszelben tüntetnek a megélhetésüket veszélyeztető kínai „invázió” ellen.

A kínai cipőgyártók részesedése az európai piacon hat cipőkategóriában közel 700 százalékkal nőtt, miután január elején megszüntették a világszerte érvényes kvótákat - áll az Európai Bizottság összegzésében.

681 százalékos növekedés


2004 első négy hónapjában összesen 23.772.512 pár, Kínából importált cipőt adtak el az EU területén. Idén ugyanez az adat 161.925.015, a növekedés 681 százalékos.

Az olasz, spanyol és portugál cipőgyártók arra kérték az Európai Bizottságot, hogy vessen gátat a kínai importnak, amely árt az európai cipőgyártásnak. A kezdeményezéssel egyetértenek a francia, a görög és a lengyel vállalkozások is.

Szerdán a cipőgyártó cégek képviselői Brüsszelben gyűlnek össze, hogy tüntetésen követeljék a kínai cipőimport korlátozását.

Textilügyben részsiker

A China Daily napilap információi szerint Európa a kínai cipőgyártók második legnagyobb piaca, az ország exportjának 14,6 százaléka irányul ide. A kínai kereskedelemért felelős hatóságok megígérték, hogy ellenőrizni fogják a cipőexportot.

Az EU és Kína már szembekerült egymással a gyors ütemben növekvő kínai textilexport miatt, s az ügy idén májusban a WTO elé került. Hétfőn hozták nyilvánosságra, hogy a két félnek sikerült megegyeznie: az egyes termékcsoportokban meghatározták a behozatal lehetséges növekedési ütemét, Kína pedig vállalta, hogy a rögzített szinteket nem lépi túl. Ez a korlátozás 2007 végéig tart, azt követően - a WTO szabályainak megfelelően - az EU-nak kell önmérsékletet tanúsítania.

(eurohirek.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.