Vietnami vakcina madárinfluenza ellen

Vietnam sikeres kísérletet hajtott végre egy madárinfluenza elleni, hazai fejlesztésű vakcinával - jelentették be hétfőn Hanoiban.

Még csak állatokon - egereken, majmokon és csirkéken - próbálták ki az oltóanyagot, de az Országos Higiéniai és Járványügyi  Intézet már engedélyt kért az egészségügyi minisztériumtól arra,  hogy 10-20 önként jelentkező embert is beoltson a madárinfluenza  elleni védőoltással.

A beoltott állatok immunissá váltak a madárinfluenza vírusának veszélyesebb, H5N1 törzsével szemben - mondta Nguyen Tran Hien, az intézet igazgatója.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanakkor aggodalmát  fejezte ki a vietnami vakcinakísérletekkel kapcsolatban. A WHO  szerint e kísérletek nem felelnek meg az általa megszabott  biztonsági előírásoknak, és ez a körülmény veszélyeket rejt magában.  A WHO attól tart, hogy a kellő körültekintés nélkül végzett  kísérletek nyomán kialakulhat a vírusnak egy olyan mutánsa, amely  képes lehet emberről emberre is átterjedni, és világméretű járványt előidézni. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.