Big Mac-ben gyenge a forint

A dollár erősödése miatt a forint jelentősen alulértékeltté vált a The Economist legújabb Big Mac-indexe szerint, amely ugyanakkor az euró változatlanul erős túlértékeltségét - vagyis az euróövezet drágaságát - jelzi, bár ezen a mércén egyik ország sem olyan drága, mint Svájc.

A dollár erősödése miatt a forint jelentősen alulértékeltté vált a The Economist legújabb Big Mac-indexe szerint, amely ugyanakkor az euró változatlanul erős túlértékeltségét - vagyis az euróövezet drágaságát - jelzi, bár ezen a mércén egyik ország sem olyan drága, mint Svájc. A gazdaságpolitikai hetilap 1986 óta a világ sok országában árult emeletes szendvicset teszi meg az áru- és szolgáltatásárak összehasonlító kosarának, mivel a termékben mindenhol ugyanazok az összetevők, ezért az elemzők szerint alkalmas annak mérésére, mennyire érvényesül a vásárlóerő-paritás elvileg értékkiegyenlítő hatása az egyes térségek között. A legújabb Big Mac-index is azt mutatja: gyakorlatilag semennyire. Ha ugyanis a McDonald's-szendvics megbízható vásárlóerő-mérő eszköz, a vizsgált 31 ország és térség valutái a dollárhoz viszonyítva változatlanul rendkívül széles sávban alul-, illetve felülértékeltek. A lista a kínai jüan 59 százalékos alulértékeltségétől a svájci frank 65 százalékos túlértékeltségéig terjed.

A most közölt új listán a legdrágább Norvégia, ahol egy Big Mac ára jelenleg 6,06 dollár, míg a második Svájcban 5,05 dollár az Egyesült Államokban mért 3,06 dolláros átlagárral szemben. Ezzel szemben például Kínában 1,27 dollárnak megfelelő áron adják a szendvicset. Az euróövezet tagországaiban számított, átlagos Big Mac-árszint 3,58 dollár, ami 17 százalékos euró-túlértékeltséget jelez a dollárhoz képest. A vizsgált kelet-európai új EU-tagállamok közül továbbra is Magyarország a legdrágább 2,60 dollárral, ami a forint dollárárfolyamának 15 százalékos alulértékeltségét mutatja. Csehországban 2,30 dollár a Big Mac, ami a korona mintegy 25 százalékos alulértékeltségét jelzi, míg a 1,96 dolláros lengyel ár a zloty 36 százalékos alulértékeltségét mutatja.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.