Fegyverszünet a kínai textilcsatában

Kompromisszumos egyezséget je-lentett be pénteken, Sanghajban - helyi idő szerint már késő éjjel - Peking és Brüsszel képviselője a két fél közötti textilvitában.

Bo Xilai kínai kereskedelmi miniszter és az illetékes EU-biztos, Peter Mandelson megállapodása értelmében Peking 2008 végéig folyamatosan gondoskodik az árudömping visszafogásáról, s ezzel lehetővé teszi az európai ruhaipar átállását, azaz alkalmazkodását a megváltozott versenyhelyzethez. Az EU cserében azt vállalja, hogy visszafogottan él kereskedelmi szankciókkal abban a tizenkét termékcsoportban, amelyben már korábban vizsgálatot indított.

A textilháborút az robbantotta ki a két fél között, hogy január elsejétől a WTO szabályai szerint megszűntek a kínai textilipari termékekre korábban érvényes kvóták. Ez több termékcsoportban az import több száz százalékos növekedéséhez vezetett, és szakági szervezetek szerint napi 750 állást számol fel az európai ruhaiparban. A Kína elleni fellépést a legjobban Franciország és a mediterrán államok sürgették.

Varrónõk egy kínai ruhagyárban
Varrónõk egy kínai ruhagyárban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.