Csehország ökoáram törvényt léptet életbe augusztusban

Az ökoáram termelőknek lehetőségük nyílik választani különböző árambetáplálási tarifák és egy ún. zöld bónusz rendszer között.

Az új törvény 2010-ig legkevesebb nyolc százalékos arányt ír elő a megújuló energiaforrásokból származó elektromos energiafelhasználásra. Megújuló energiaforrások alatt a törvény a szél- és napenergiát, a geotermikus energiát, a biomasszát és biogázt, valamint a vízenergiát érti elsősorban. Emellett szabályozza még a bezárt szénbányákból kinyerhető metángázból való áramtermelést is.

Az új törvény mini-vízerőművek építésében konkrét előnyöket biztosít osztrák vállalatok számára - mutat rá az Österreichische Energieagentur.

A törvény kötelezi a hálózat üzemeltetőket az ökoáram felvásárlására. A szélenergia termelés esetén négyzetkilométerenként 20 MW maximális termelési kapacitást enged meg. A vízenergia esetén viszont Ausztriával ellentétben nem szab meg felső korlátot a létesítmények kapacitására.

A törvényben felsorolt forrásokból áramot előállító termelők választhatnak a betáplálási tarifák, illetve az ún. zöld bónusz között. A vegyes felhasználás esetén viszont, ami gyakori a szénerőműveknél ahol biomasszát is kevernek a tüzelőanyaghoz, kötelező a zöldbónusz rendszer alkalmazása.

A betáplálási tarifákat a kormány évente határozta meg, ami elbizonytalanította a befektetőket. Az új rendszer szerint a tarifa nem lehet alacsonyabb az előző évi 95 százalékánál. Az új létesítmények esetében 15 éves hiteltörlesztési periódusra garantált tarifát szab meg a törvény.

A zöldbónuszt választó termelők a mindenkori piaci áron értékesíthetik az áramot, amihez az áramelosztótól vagy az áramszolgáltatótól további felárat kapnak. A bónusz nagyságát évente egyszer energiahordozókra lebontva állapítják meg.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.