Persorozat közintézmények ellen

Tizenkét hazai közintézmény ellen indít pereket a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, amelynek elnöke szerint nem csak pénzkérdés az akadálymentesítés megoldása.

A mozgáskorlátozottak érdekvédelmi szervezete próbapereket indít egytucatnyi hazai közintézmény ellen, mivel a jogszabályokban meghatározott határidőig nem oldották meg az adott középület akadálymentesítését - nyilatkozta tudósítónknak Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke. Hozzátette: nem akartak egy olyan akciósorozatot indítani, amely megbéníthatná a teljes magyar igazságszolgáltatást, pedig akár több ezer intézményt is beperelhetnének.

Hegedűs Lajos közölte, hogy az alpereseket több szempont alapján választották ki: így például azt akarták, hogy fővárosiak, nagyvárosiak és falusiak is legyenek közöttük. Figyeltek arra, hogy a beperelt intézmények többféle funkciót lássanak el, ezért többek között bíróságot, földhivatalt, okmányirodát és egészségügyi intézményt is kiválasztottak. Ügyeltek rá, hogy az adott épületekben viszonylag alacsony költséggel lehessen megvalósítani az akadálymentesítést, de szempont volt az is, hogy mindegyik kiválasztott helyen a közelmúltban valamilyen sérelem ért egy mozgáskorlátozottat.

- Fontos érvünk, hogy mindegyik kiválasztott épületet vagy újonnan építették, vagy a közelmúltban újították föl, márpedig a jogszabályok szerint ezt csak az akadálymentesítés megoldásával tehették volna - mondja a MEOSZ elnöke. - Arra szeretnénk felhívni a figyelmet a perekkel, hogy a mozgáskorlátozottak helyzetének javítása nem csak pénzkérdés.

Hegedűs Lajostól megtudtuk: nincsenek pontos adatok a magyarországi középületek számáról, a szervezet becslése szerint a több tízezer érintett ingatlannak csupán az egyharmadába juthatnak be segítség nélkül a mozgásukban korlátozottak.

A kormány a közelmúltban úgy döntött, hogy a középületek akadálymentesítésének határidejét a korábban kijelölt 2005-ről 2010-re tolja ki. Jelenleg a kabinet és a MEOSZ között tárgyalások folynak arról, hogy egyes intézménycsoportoknál - a mozgáskorlátozottak által leggyakrabban használt egészségügyi intézményekben, illetve az okmányirodákban - két-három évvel előbbre hozzák az akadálymentesítés határidejét.

Hegedűs Lajostól megtudtuk: eddig a Fejér Megyei Bíróság két épülete, a Fővárosi Munkaügyi Központ Kisfaludy utcai ingatlana, a budapesti Váci úton működő Valeriana Gyógyszertár, a Fővárosi Kerületek Földhivatalának Budafoki úti részlege, valamint a VIII. kerületi polgármesteri hivatal ellen nyújtották be kereseteiket. Előkészítés alatt áll egy vidéki és egy fővárosi okmányiroda, egy falusi polgármesteri hivatal és egy háziorvosi rendelő, egy városi rendelőintézet, valamint egy vidéki felsőoktatási intézmény elleni per megindítása. A MEOSZ a keresetekben nem követel kártérítést, csupán arra kéri a bíróságot: kötelezze az alpereseket az akadálymentesítés azonnali megoldására.

Dr. Soós Gyula, a Fejér Megyei Bíróság elnöke kérdésünkre elmondta: még nem érkezett meg hozzájuk a kereset, a probléma azonban valós.

- Öt évvel ezelőtt fejeződött be Székesfehérváron a megyei bíróság Dózsa György úti épületének felújítása, a rekonstrukció terveit viszont még 1992-ben készítették el, akkor pedig még nem írta elő a jogszabály a kötelező akadálymentesítést - mondja Soós Gyula. - Ettől függetlenül éppen a mozgásukban akadályozott emberek miatt az összes tárgyalótermet a földszintre költöztettük, valamint kialakítottunk számukra egy speciális mellékhelyiséget is.

A bírósági elnök hozzátette, a közelmúltban elvi megállapodást kötött a Fejér megyei rendőrfőkapitánnyal, hogy a szomszédos, már akadálymentesített rendőrségi épület földszinti folyosóját összenyitják a bírósággal, amely így segítség nélkül is megközelíthető lesz a mozgáskorlátozottak számára. Soós Gyulától megtudtuk: a megyei bíróság másik székesfehérvári épületében nem oldható meg ilyen könnyen a probléma, ott ugyanis a második emeleten vannak a tárgyalók, emiatt csak több millió forintos beruházással, egy lift megépítésével lehetne változtatni a kialakult helyzeten.

A Fejér Megyei Bíróságon sem történt akadálymentesítés
A Fejér Megyei Bíróságon sem történt akadálymentesítés
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.