A kanadai kormány újra engedélyezte a bébifókák vadászatát

A kanadai kormány engedélyezte újabb 300000 fókakölyök elpusztítását az ország keleti partjainál, ami a legnagyobb mészárlás 1970 óta - számol be a NewScientist.

A kormány indoklása szerint a grönlandi fókák állománya olyan nagy, hogy szükség van a gyérítésükre, de valójában a meghatározott kvóta is csupán 5 százalékkal csökkenti a populációt. Ezt az indokot sokan kétségbe vonják, már csak azért is, mert a fókaprém eladása tavaly 13 millió dollárt hozott a konyhára, ráadásul egyre nő a kereslet iránta, főleg Kelet-Ázsiában.

A Greenpeace szerint a kvóta indoklása a legkevésbé sem mondható tudományosan megalapozottnak. A mozgalom kétségbe vonja a kormány által az engedély kiadásának alapjául vett 5,5 milliós állománynagyságot is.

Korábban a tőkehalállomány védelmével is érveltek a vadászat mellett, most azonban a kormány illetékese elismerte, hogy a halállomány összeomlását nem lehet a fókákra kenni. A halevő emlősök zsákmányolása ugyan közrejátszhat abban, hogy a tőkehal-populáció nem nagyon regenerálódik, de az összeomlást nem ez, hanem a mértéktelen halászat okozta, amire mellesleg szintén a kormányzat halászatért felelős részlege adta ki az engedélyeket. Kanada vizeiben - úgy tűnik - a tőkehal-populáció sérülése maradandóvá vált. A Greenpeace most attól tart, hogy a grönlandi fókák is hasonló sorsra jutnak.

Brutális szokás a kulturált Kanadában
Brutális szokás a kulturált Kanadában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.