Nemzeti fórumos "vakondokok"

Előbújt egy "vakondok", azaz a nemzeti fórumos Horváth Balázs, aki taktikából Sólyom László helyett Szili Katalinra szavazott az elnökválasztás első fordulójában. Orbán Viktor Fidesz-elnök ma megállapodást ír alá a Nemzeti Fórummal.

Mélypontra jutott a Fidesz és az MDF kapcsolata - különösen azok után, hogy Horváth Balázs, a Lezsák Sándor nevével fémjelzett Nemzeti Fórum képviselője a Nap-kelte műsorában nyilvánosságra hozta, hogy a köztársaságielnök-választás első fordulója során a nemzeti fórumos honatyák taktikai okok miatt átszavaztak Szili Katalinra. Így akarták megakadályozni azt, hogy a rossz eredmény miatt pártja visszaléptesse a házelnököt. A műsorvezető felvetésére, hogy ezek szerint közülük került ki - Áder János Fidesz-frakcióvezető kifejezését használva - a "három bátor vakondok", aki Sólyom László helyett Szilire szavazott, az ex-MDF-es politikus úgy válaszolt: "Legyen így." A független honatya azt állította, hogy a második és a harmadik forduló során már Sólyom Lászlóra szavaztak a nemzeti fórumos képviselők, Boros Imre független honatya, valamint a Fidesz 169 képviselője is. Szerinte mindebből egyértelműen következik, hogy a nyolctagú MDF-ből valaki nem szavazott Sólyomra, aki 185 vokssal nyert. A nap folyamán Horváth Balázs arra, hogy az elnökválasztás első fordulója során a Fidesz tudtával zajlott-e a "megtévesztő akció", azt válaszolta: "Persze." Délután viszont már közleményben tudatta: korábbi nyilatkozata félreérthető volt. Azt úgy pontosította, hogy csak ő maga szavazott Szili Katalinra az első fordulóban, de erről társai nem tudtak.

Horváth Balázs reggeli nyilatkozatát komoly botrány követte: egyes fideszes politikusok szerint ahelyett, hogy a koalíciós konfliktusokról szóltak volna a hírek, Horváth Balázs "jóvoltából" Áder János vakondokos, az MDF-et vádoló kijelentései kerültek napirendre. Információink szerint Horváth Balázs nemzeti fórumos társai is meglepődtek, mondván: nem vettek részt e "hadműveletben", sőt nem is tudtak róla. Balogh László lapunknak azt mondta, ez Horváth Balázs egyszemélyes akciója volt.

Mindennek azért van jelentősége, mert a választás első fordulója után Áder János egyértelműen arra utalt, hogy az MDF képviselői közül szavazhattak át Szili Katalinra, aki akkor 183 szavazatot kapott. A harmadik forduló előtt a frakcióvezető már MDF-MSZP koalícióval vádolta meg a demokrata fórumos képviselőket, a fideszes képviselők pedig azt terjesztették: MDF-es honatyák valószínűleg átszavaznak az MSZP jelöltjére. Volt, aki név szerint is megemlítette Herényi Károlyt, Csapody Miklóst és Karsai Pétert.

Örülünk, hogy a taktikai vakond úr, Horváth Balázs megtette nyilatkozatát, hálásak vagyunk neki - mondta Katona Kálmán, az MDF választmányi elnöke a fórum tegnapi, rendkívüli elnökségi ülése után. - Így ugyanis kiderült, hogy Áder, miközben becstelenül és tisztességtelenül bemocskolta a fórumot, tudta, hogy az általa megbízott "nemzeti fórumos fiúk" szavaztak az első forduló során Szili Katalinra. Azt pedig egyenesen vérlázítónak tartják az MDF-esek, hogy miután Sólyom László 185 szavazatával bebizonyosodott, hogy valamennyi MDF-es az ellenzék jelöltjére szavazott, szerinte a fideszesek azt találták ki, hogy két MDF-es mégiscsak Szili Katalinra adta le a voksát, viszont az MSZP-ből is átszavaztak ketten Sólyom Lászlóra. Az MDF-es politikusok beperelik Áder Jánost.

Még délelőtt Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője arra, hogy miként jellemezné most a fórum és a Fidesz kapcsolatát, annyit mondott: "Sehogy!" Orbán Viktor, a Fidesz elnöke minderre úgy reagált: az MDF-nek inkább együtt kellene örülnie az emberekkel, legalább egy pár napig tegyék félre csalódottságukat és megbántottságukat. Erre Katona Kálmán közölte: természetesen örülnek Sólyom megválasztásának, de Orbán Viktor annyit azért mondhatott volna, hogy "bocs". Az MDF-es politikus szerint már "nyiladozik" egy SZDSZ-Fidesz együttműködés is, úgy tűnik, a fideszesek lassan megtalálják új szövetségesüket, az MDF utódját.

Orbán Viktor és Lezsák Sándor, az MDF-ből kizárt nemzeti fórumosok vezéralakja ma írja alá a Gellért Szállóban a Fidesz és a Nemzeti Fórum együttműködéséről szóló megállapodást.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.