Tölgyessy változást jósol, földindulást nem

"Papírforma-eredmény született a köztársaságielnök-választáson, a Fidesz a maximumot teljesítette. Magyarországon még soha nem fordult elő, hogy az ellenzék a köztársaságielnök-választáson legyőzte volna a kormánytöbbséget. Nyilvánvaló, hogy ez óriási kudarc a koalíció számára, és az MSZP, az SZDSZ, de Szili Katalin is felelős ezért - így nyilatkozott lapunknak tegnap Tölgyessy Péter (aki Fidesz-képviselőként maga is részt vett a kétnapos elnökválasztáson).

Tölgyessy Péter az MSZP felelősségéről azt mondta: a szocialisták olyan jelöltet állítottak, aki nem kaphatta meg a parlamenti képviselők többségének a szavazatát, s ezt előre lehetett tudni. "Minden más önbecsapás volt a szocialisták részéről, később pedig már minden lépésük kétségbeesett kísérlet volt arra, hogy az eleve kudarcra ítélt pályának a kereteit hogyan lehet széttörni. Ezzel elindult egy nagyon csúnya háború, a kísérlet arra, hogy egy-egy pluszszavazatot megszerezzenek. A Fidesz ezt próbálta erőszakos és szintén csúnya módszerekkel megakadályozni."

Az SZDSZ kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a szocialistáknak van egy évtizedes "fájdalmas élménye" a szabad demokratákkal szemben. Ez pedig az, hogy ami a szocialisták számára fontos, arra a szabad demokraták nagyon sokszor bántóan azt mondják: nem! Az SZDSZ most az elnökválasztáson is a szokott doktriner következetességet produkálta - századszor is. Így a szocialisták már számtalan sebet kaptak az SZDSZ-től, s egy-egy kisebb konfliktus után "felfeslik" mindez, és az összes indulat megjelent a szocialisták részéről.

Tölgyessy szerint ki kell mondani, hogy a baloldali értelmiség egy része valójában még nem nézett szembe azzal, milyen párt az MSZP. Az államfő-választási procedúra során egyértelműen látszott: a baloldali elitek egy olyan MSZP-t képzeltek el maguknak, amelyik nyugatos, polgárosult, modern szociáldemokrata párt. Ehelyett viszont azt kellett látniuk, hogy az MSZP régi típusú káderpárt, a régi apparátusra jellemző gondolkodásmóddal. Az SZDSZ és az MSZP egy bizonyos része mindezt "nem engedte a fedélzetre". Így az MSZP-n belüli törésvonal nem került felszínre, és az SZDSZ jelenítette meg a régi káderpárttal szembeni érdekeket.

A koalíciós pártok képtelen hibát követtek el a köztársaságielnök-jelölés során. "Hosszú ideje figyelem a politikát, a politika alakulását, de ilyet még nem láttam" - mondta Tölgyessy. Szili Katalin kapcsán úgy vélekedett, ha a házelnök három héttel ezelőtt visszalép, "hős lett volna". Ha Szili így tett volna, később meghatározó erővel jelent volna meg az MSZP-n belüli hatalmi játszmákban. Tölgyessy Péter szerint a legnagyobb vesztes Szili Katalin, aki egy álomba kapaszkodott, de nem bukott politikus. Az pedig, hogy mindezek után mi történik a szocialista pártban, annak a következménye lesz, hogy milyen lesz a kormány teljesítménye, a száz lépés programja sikeres lesz-e vagy zátonyra fut, s ősszel milyen mértékű lesz a különbség a Fidesz, illetve az MSZP népszerűségi indexe között.

- Az biztos, hogy "robbanás" várható az MSZP-ben, de földindulás nem lesz - jelentette ki. Tölgyessy Péter egyes elemzőkkel szemben nem hiszi, hogy a köztársaságielnök-választás olyan nagy fordulatot hozhat, mint egy előre hozott választás vagy esetleg egy kisebbségi kormányzás, noha elképzelhetőnek tartja, hogy egy miniszter távozik.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a választásokig a koalíció úgy-ahogy konszolidálni fogja a helyzetet. - A szocialisták most is megpróbáltak viselkedni, s nem kiáltották ki a világnak fájdalmukat - jegyezte meg. De szerinte egy év alatt a szavazók is sok mindent elfelejtenek. Arra viszont figyelmeztetett, hogy a szocialistáknak "lehet nagyon haragudniuk az SZDSZ-re, de kérdés, hogy érdemes-e". Ha ugyanis az SZDSZ-t "kiütik", azaz a szabad demokraták nem lépik át az ötszázalékos parlamenti küszöböt, kizárt, hogy szocialista kormány alakuljon a választások után. Az SZDSZ nélkül az MSZP nem tudja legyőzni a Fideszt. - Lehet tehát az SZDSZ-re haragudni, de ez önveszélyes az MSZP számára.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.