Egyre több az óceáni halálzóna

Az 1992-es riói környezetvédelmi konferencia óta minden évben június 8-án ünneplik az óceánok világnapját. Ünneplés helyett persze pontosabb megfogalmazás: ekkor tartják a világnapot, a világtengerek kapcsán ugyanis egyre kevesebb okunk van ünnepelni.

Egy ENSZ-jelentés szerint a tengerek élővilágának veszteségei ma ugyanolyan - vagy még nagyobb - arányúak, mint az esőerdők pusztulása.

Az óceánok és tengerek a földfelszín 71 százalékát teszik ki. A hatalmas víztömegre a legutóbbi időkig mint a Föld kimeríthetetlen éléstárára, és egyben a kiegyensúlyozott földi klíma egyik zálogára tekintettünk, ezen a képen azonban módosítani kell. Az egyik legaggasztóbb probléma az óceánok savasodása. Az amerikai National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) kutatásai szerint az elmúlt harminc évben a szén, a benzin és egyéb fosszilis anyagok égése során a légkörbe került szén-dioxid 48 százalékát az óceánok nyelték el. Ez látszólag előnyös, mivel csökkenti a klímaváltozás hatásait, ugyanakkor veszélyes is, elsősorban a tengeri élővilágra nézve. A széndioxid a víz felső 10 százalékában oldódott fel, s emiatt megváltozott a felszínközeli vízréteg pH-értéke, veszélybe sodorva a mészvázú korallokat és a házas puhatestűeket. Kockázatot jelent a tengeri fajokra a vizek növekvő olajszennyezése. Ennek csupán a töredékéért felelősek a tankhajó-katasztrófák, az olaj nagy része a tenger alatti olajmezők kiaknázása, a természetes szivárgás miatt kerül a vízbe.

A növekvő szennyezés egyik következménye az óceánok és tengerek oxigénben szegény, illetve oxigénmentes "halálzónáinak" gyors sokasodása, ami emberek százmillióinak megélhetését veszélyezteti. 1990 óta megduplázódott és elérte a százötvenet azoknak a mélytengeri övezeteknek a száma, amelyekben gyakorlatilag nincs élet. A folyamatot főként a műtrágyázással összefüggő nitrogénszennyezés gerjeszti (évente mintegy 160 millió tonnányi fölösleges nitrogén kerül a világtengerekbe).

Egyre nagyobb a tengerek zajszennyezettsége is. A fúrótornyok, tengeralattjárók, hanglokátorok és hajók keltette zaj akár több száz kilométeres távolságból is megzavarja a cetfélék kommunikációját és tájékozódását, s ez partra vetődésüket, pusztulásukat okozza.

A savasodó vizekben a bálnákat is a kipusztulás fenyegeti
A savasodó vizekben a bálnákat is a kipusztulás fenyegeti
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.