Biológiai bomba a kullancs?

"Kézigránátra számítottunk és kiderült: időzített bombán ül az ország" - kommentálta a kullancsküldési akció eredményét dr. Kapiller Zoltán, a Kullancs Szövetség szakértője.

A májusban indított kezdeményezés szervezői úgy képzelték, hetek alatt gyűlik össze az a háromszáz minta, amit végül egy hétvége alatt megkaptak postán. - Pár nap alatt a teljes kapacitásunkat kimerítették, ráadásul a vizsgálati anyag negyede Lyhme-kórral fertőzött volt. Azaz a vizsgálatban érintettek közül nyolcvan ember számolhat azzal, hogy jutott a szervezetébe a kórokozóból. A kérdés csak az, mennyire erős az illető immunrendszere, mert ha nem eléggé, kialakul ez a betegség.

- Az elmúlt két évben három újabb kórokozót is fölfedeztünk itthon, így már összesen egy tucatnyit hordozhatnak a kullancsok. Közülük az egyik egy vírus, amely az agyvelőgyulladás okozója, ez ellen nemigen van orvosság. A többi kórokozó bakteriális eredetű, s azokra az idejében indított antibiotikumos kezelés már hatékony - részletezte a kullancsspecialista, aki éppen a friss tapasztalatok miatt sürgeti egy országos kullancstérkép kidolgozását.

- Évente több tízezer fertőzést lehetne elkerülni, ha tudnánk hol, és mi ellen kell védekeznünk, mely területek a különösen veszélyesek - figyelmeztet Kapiller Zoltán.

A jelenleg Magyarországon forgalomban lévő kullancs elleni oltás, amely bármelyik patikában beszerezhető és háziorvos is beadhatja, csak a vírusos agyvelőgyulladás ellen véd. Így egyelőre nincs védőoltás Lyme-kór ellen. Az oltóanyagot elsősorban kirándulóknak, campingezőknek, erdőjáróknak ajánlják, s három oltás adhat - az viszont három évre - teljes védelmet.

- Korábban egyetlen felmérés sem készült, így fogalmunk sem lehetett arról, hol milyen az érintettség - fejti ki a szakértő. - Ha valakit megcsípett egy kullancs, csak reménykedhetett abban, hogy nem betegszik meg, ám lehet, hogy pár év múlva bőrgyógyászati vagy szervi problémái adódtak. A Lyme-kórnak ráadásul nincs speciális tünete, nagyon sok betegségre emlékeztet. Antibiotikummal gyógyítható, de minél később derül ki a fertőzés, annál nehezebben. Legjellegzetesebb klinikai tünete a vándorló bőrpír, amely általában néhány napos lappangási idő után a csípés helyén jelentkezik. Enyhe helyi fájdalom, égő érzés, ritkábban viszketés kísérheti, de felléphet magas láz, fej- és izomfájdalom, s lehetnek agyi izgalomra utaló tünetei is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.