Meggyalázták Kossuth Lajos rozsnyói szobrát

A rozsnyói Kossuth-szobor eltávolítását követelték azon két szlovák nacionalista szervezet tagjai, akik hazai, továbbá román, szerb és francia zászlókkal vonultak be a kelet-szlovákiai bányászvárosba.

A mintegy száz fiatal a Tiso-féle fasiszta szlovák államban tevékenykedő Hlinka Gárda félkatonai szervezet egyenruhájára emlékeztető öltözetben masírozott a Bányászok terére, ahol másfél éve állították fel újra Kossuth Lajos szobrát. Trianont nagy szlovák ünnepként éltették, majd magyar-, zsidó- és romaellenes rasszista beszédek hangzottak el.

Marián Kotleba, a mintegy százfőnyi csoportosulás vezére nyilvánosan felszólította Kardos Ferenc helyi polgármestert, hogy rövid időn belül tüntesse el a szobrot, mert különben ők döntik le. Keselyűnek, szlovákellenesnek nevezték Kossuthot, majd egymás után leköpdösték Róna Ferenc alkotását. - Végre meg kell mutatnunk, ki az úr Szlovákiában - kiabálta Kotleba. Közölte azt is, hogy rövidesen Révkomáromban tartanak tüntetést, ahol kizárólag a Matica Slovenská helyi szervezete székházának homlokzatán tudták elhelyezni Cirill és Metód szobrát, mert a kizárólag magyarok alkotta helyi önkormányzat nem engedélyezte az alkotás köztéri felállítását.

Lapunk megkeresésére Kardos Ferenc elmondta, hogy a Kossuth-szobrot 1907-ben avatták, majd 1919-ben a cseh legionáriusok ledöntötték, 1938-ban újra felállították, de 1945-ben ismét eltávolították. - Másfél éve a helyi polgárok egymás iránti toleranciájának és a két nemzet megbékélésének jelképeként a szlovák többségű önkormányzat döntött a mű felújításáról és visszaállításáról - tájékoztatott a polgármester.

Állítsuk meg a magyar sovinizmust! - hirdették a fekete egyenruhások
Állítsuk meg a magyar sovinizmust! - hirdették a fekete egyenruhások
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.