Magyarország a bálnavadászat ellen fog szavazni

A tilalom ellenére évente több mint 1400 óriáscetet vadásznak le világszerte. Júniusban ismét összeül a Nemzetközi Bálnavadászati Tanács, ahol Japán a tilalom feloldását fogja szorgalmazni, ám Magyarország ellene fog szavazni. Szerdán Óceánok Világnapja lesz, amelyre a Fauna Egyesület demonstrációt szervezett.

Háromszáz gyerek „élő mozaikbálnát” mutat be szerdán délután félháromkor Budapesten a városligeti Királydombnál Persányi Miklós magyar és Elliot Morley brit környezetvédelmi miniszternek.

Ezt az Óceánok Világnapja alkalmából szervezi a Fauna Egyesület és a XIV. kerületi Szent István Gimnázium tanulói. Ugyanezen a napon hasonló akciók lesznek több európai országban, többek között Prágában és Pozsonyban.

Magyarország tavaly lépett be a Nemzetközi Bálnavadászati Tanácsba. A testület dönthet róla, hogy fennmaradjon a vadászati moratórium. Japán évek óta lobbizik azért, hogy az ENSZ nevében eljáró grémium oldja fel a moratóriumot. A tanács 1982-ben fogadta el a kereskedelmi célú vadászat teljes tilalmát.

Sajtóhírek szerint évről évre nő azon tagországok száma, amelyeket gazdagabb országok azzal a szándékkal hívnak meg a tanácsba, hogy szavazzon a moratórium ellen. Magyarország továbbra is a bálnavadászati moratórium fenntartását képviseli Nemzetközi Bálnavadászati Tanácsban – tudta meg a NOL.

Ennek ellenére évente több mint 1400 óriáscet esik áldozatul a tilalmat megkerülő országok flottáinak. A bálnák vadászatának módszere az elmúlt közel száz évben szinte semmit nem fejlődött, s a jelenlegi vadászati módszerek kegyetlenségét maga a tanács is elismerte. Nyílt tengeren, mozgó fedélzetről célozni egy mozgó célpontra szinte lehetetlenné teszi az azonali, humánus leölést, ami alapkövetelmény az emberi fogyasztásra felhasznált állatok esetében. Egy cet haláltusája átlagosan két percig tart, de vannak állatok, amelyek egy órán át szenvednek. A bálnahús luxuscikk, amelyre az emberiségnek semmi szüksége.

"Minden évben növekszik azon tagországok száma, akik a bálnákat tengeri erőforrásoknak, nem pedig pótolhatatlan természeti kincsnek és magasan fejlett élőlényeknek tekintik. Az óceánok és élőviláguk védelméhez mindenkinek joga van, ezért üdvözöljük, hogy hazánk is tesz a kizsákmányolásuk ellen" - nyilatkozta dr. Pethő Ágnes a Fauna Egyesület elnöke.

A tanács következő ülését Dél-Koreában tartja június 20. és 25. között, ahol a bálnákat védeni és vadászni akaró országok száma közel azonos lesz. Magyarország a moratórium fenntartását fogja képviselni, mondta el a NOL-nak Rodics Katalin, a környezetvédelmi tárca Nemzetközi Természetvédelmi Egyezmények osztályának vezetője.

Radics szerint várható, hogy Dél-Koreában mégis elindítanak valamilyen szabályozási folyamatot arra az esetre, "ha valamikor mégis engedélyeznék a vadászatot." Részletesen szabályozni kívánják, hogy amennyiben legális lesz a vadászat, milyen körülmények között lehet ezt megtenni, mondta az osztályvezető.

A Fauna Egyesület, a több mint 50 ország, 140 szervezetét magába foglaló Whalewatch koalíció nevében akciójával a bálnavadászati tilalom megmentésére és a kegyetlen bálnavadászat teljes megszüntetésének támogatására hívja fel a magyar delegációt.

"Mentsd meg a bálnákat" - kitûzõ
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.