A szélsőjobb Trianonról: egymást is visszavennék

Árpádsávos lobogós kiskorúak, izraelező kopaszok, "nem-nem-soházós" családok - mindent öszszevetve: egymásnak is beszólogató, mégis egy nyelvet beszélő szélsőjobbosok vették hatalmukba a Hősök terét szombaton.

A trianoni békeszerződés aláírásának 85. évfordulója alkalmából a MIÉP és a Magyar Út Körök Mozgalom a budapesti Hősök terén, a konkurens Jobbik Magyarországért Mozgalom pedig a szomszédban, a Felvonulási téren, a lerombolt Regnum Marianum- templom helyén tartott megemlékezést szombaton. A Jobbik több ezer embert, a MIÉP mintegy ezret mozgósított, vagyis Csurka István pártjából a megszokottnál sokkal kevesebben vonultak utcára. A MIÉP elnöke viszont a megszokott formulákkal ostorozta a szerinte magyarellenes hatalmat; Csurka közölte: Csonka-Magyarország ma egy öntudat-megsemmisítő, lélekfeldaráló büntetőtábor. A MIÉP-tábor pedig ezúttal feltűnően vegyes összetételű volt. Éppúgy láthattunk benne "depresszió" feliratú pólót viselő, lógó fejű tinit, mint amerikai deszantos egyenruháját turulpólóval egyesítő hústornyot vagy apját utánozva a beszédre ütemesen tapsoló, kis árpádsávos zászlóját lobogtató gyermeket.

A "Vesszen Trianon!" a Hősök terétől a jobbikosokig is elhallatszott, pontosabban egyesült a konkurens rendezvény hasonló szólamaival. És miközben folyamatos volt a jövés-menés a két tábor között, volt jele a megosztottságnak is. A Jobbik hívei átvonultak a Hősök tere szélére (a két rendezvényt kordonnal választották el), amit a MIÉP-táborból egyesek átcsábítási kísérletként, mások provokációnak értékeltek. A MIÉP egyik szónoka egyszerűen undorítónak ítélte az egyébként katonai teherautó vezetésével vonuló jobbikosok akcióját. Utóbbiak azt kívánták elérni, hogy a két tábor együtt meneteljen a szerb, a román, valamint a szlovák nagykövetség elé, ahol társnemzeti régiók létrehozását követelő petíciókat adtak át. A kordon két oldalán állók folyamatosan igyekeztek egyesíteni a két tábort. Igaz, a "Gyere át!/Gyere te!" típusú felhívások már súrolták a "beszólás" határát. A kordon MIÉP-es oldaláról a Jobbik-konvojjal társalgó idősebb úr annyit jegyzett még meg: egy százalékot akarnak tőlünk. Szavaira mintegy rímelve tucatnyi, Visszavesszük! feliratú pólókba öltözött miép-es átslisszolt a kordon túloldalára, s látható boldogsággal forrott össze a miép-esekénél sokkal magasabbra (leleményes megoldás: horgászbotokra...) tűzött zászlókkal menetelő jobbikosokkal.

A horgászbotok egyikén egy EU-csillagos lobogó volt, Made in Izrael felirattal. A Jobbik táborában egyébként a Hatvannégy Magyar Vármegye Ifjúsági Mozgalom mellett a Lelkiismeret '88 csoport, sőt polgári körök zászlóit is felfedezhettük.

Végül a két társaság viszonylagos békességben feloszlott. A Hősök terén maradt egy középkorú úr, aki büszkén pödörgette selyemzászlóját, majd megilletődött kisfiát tüntette ki a zászlórúd tisztogatásával. Az akció azonban kudarcba fulladt, s a tér egy tockostól, majd az apa szavaitól visszhangzott: "Mit mondtam, mit csinálunk a kosszal, he?!"

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.