A fájdalmas emléktől a kézfogásig

A trianoni békediktátum évfordulója alkalmából az MSZP azt hangsúlyozta: céljuk a fájdalmas emlék föloldása, a Fidesz a hátrányos megkülönböztetés ellen lépne föl, az MDF a határokon átívelő kézfogás szükségességét hangsúlyozta.

Trianon fájdalmas emlék, az MSZP célja, hogy föloldja mindazt, amit az igazságtalan békediktátum jelent - olvasható a párt szakpolitikusának, Gedei Józsefnek a közleményében. "Fájdalmas emlékeket ébreszt a magyar szocialistákban Trianon, mert az első világháborút lezáró igazságtalan békediktátumra, a történelmi Magyarország feldarabolására, hárommillió magyar nemzetiségű ember kisebbségi sorsba juttatására, az évszázados és most is jelen lévő megosztottságunkra emlékeztet" - állapította meg a párt külügyi munkacsoportjának tagja. Közölte: céljuk, hogy mindazt, amit Trianon jelent, feloldják, a magyar nemzetrészek lelki, történelmi és kulturális összetartozásának tudatát felébresszék.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere a cívisvárosban tartott ünnepi beszédében arról szólt, milyen feladatokat ró a mai magyarokra a diktátum sebeinek gyógyítása. Az egyéves EU-tagságunk tapasztalatairól szólva Kósa arról beszélt, hogy várakozásaink nem teljesültek, számtalan nehézséggel, hátrányos megkülönböztetéssel kell megküzdenünk. "Nem hagyjuk, hogy olyan kormánya legyen az országnak, amely ezeket eltűri" - mondta, hozzátéve: ha valahol azért bántanak valakit, mert magyarral magyarul beszél, akkor a magyar miniszterelnöknek az ENSZ-ben, a NATO-ban, az EU-ban is vernie kell az asztalt, hogy ez ne történhessék meg. "Azonban nem ez történik, a magyar kormány megpróbál jó képet vágni mindehhez, amit nem lehet hagyni" - mondta Kósa Lajos.

"A trianoni békediktátummal a magyarok harminc százalékát idegen uralom alá utalták, a térség történelmileg kialakult egységét szétdúlták, és az együtt élő népeket tartósan szembeállították." Ezt már az MDF elnöke írta a trianoni döntés évfordulója alkalmából kiadott közleményében. "Kegyetlen kézzel szétdúlták jövőbe vetett hitünket is. Méltán gyászolunk tehát, és ezt senki sem veheti rossz néven tőlünk. A trianoni döntéssel a világ is csak rosszabbul járt" - tartalmazza Dávid Ibolya közleménye. Mint írta, a magyarok feje felett meghozott pusztító trianoni döntés a méltánytalanság, az igazságtalanság és a gyűlölet jegyében született. "Ahhoz, hogy a változó Európa által teremtett lehetőségekkel éljen a magyarság, a rossz epizódok felejtésével kezet kell nyújtanunk mindenekelőtt egymásnak, hogy erős karunk a határon túl is kézfogásra találjon" - írja Dávid Ibolya.

A Felvonulási téren
A Felvonulási téren
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.