Önkormányzati pénz - oldott pántlikák

Több mint nyolcvan különféle jogcímen juthatnak normatív támogatáshoz az önkormányzatok. A költségvetési törvény mellékletéből kitűnik: ezek összege az idegenforgalmi adóként befolyó minden forinthoz hozzárendelt kétforintnyi költségvetési hozzájárulástól a több millióig terjed, s a település típusához, illetve a lakosság vagy az ellátottak számához kötődik.

A normatív támogatást egyébként a helyhatóságoknak elvileg az adott feladat ellátására kell fordítaniuk, így azt nem csoportosíthatják át, s abban sem érdekeltek, hogy megtakarítsanak belőle. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közelmúltban a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének küldöttgyűlésén jelentette be: a kormány csökkenteni kívánja a normatívák számát, és ezzel a címkézett pénzek arányát.

Az intézkedés nyomán jelentősen nőhet az önkormányzatok döntési szabadsága, hiszen a rendelkezésükre bocsátott összegnek legalább egy részével szabadon rendelkezhetnek majd. Első lépésként hét normatíva összevonásáról született döntés - tudtuk meg Lamperth Mónika belügyminisztertől. A kötöttségek oldása nagyobb döntési szabadságot biztosít - mondta a miniszter -, ugyanakkor fokozott felelősséget is jelent. A helyhatóságon múlik ugyanis, hogy mely célokra mekkora összeget fordít. Lamperth úgy látja, azért a támogatások felhasználásában mégis marad egy szigorú korlát: az ellátások színvonala nem csökkenhet.

A mostani döntés szerint megszűnik többek között a településüzemeltetési, a közművelődési és sportcélú, a tömegközlekedési, a külterületekkel kapcsolatos, valamint a szociális és gyermekjóléti alapfeladat ellátását szolgáló normatív támogatás. A helyhatóságok mozgástere tehát jövőre kétségkívül bővülhet valamelyest, bár egyelőre csupán a címkézett pénzek töredékét szabadítják fel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.