A magas kamat miatt keresik egyre többen a jelzálogleveleket

Határozottan nő a jelzáloglevelek iránt a lakosság érdeklődése. Ezzel párhuzamosan emelkedik az elérhető instrumentumok listája is. A legnagyobb kibocsátó OTP havonta négy különböző jegyzést is kínál.

A csökkenő betétkamatok miatt egyre többen fordulnak a magasabb hozamot kínáló, és kamatveszteség nélkül viszszaváltható jelzáloglevelek felé. A jelzálogbankok által kibocsátott jelzáloglevél az állampapírokhoz hasonlóan kamatozó értékpapír, kamata ugyanakkor általában - ha nem is minden esetben - magasabb. A három hazai jelzálogbank - az OTP, az FHB és a HVB - 2004 végén összesen mintegy 1220 milliárd forintnyi jelzáloglevél-állománnyal rendelkezett. Ebből a lakosság kezében összesen százmilliárd forintnál kisebb mennyiség volt. Az azóta eltelt fél év alatt viszont az ebben a szegmensben piacvezető OTP már egymaga is közel jár a 100 milliárdos lakossági kézben lévő állományhoz. A másik nagy kibocsátó FHB is több tízmilliárddal rendelkezhet a lakossági szegmensben, míg a HVB közvetlenül 2,5-3 milliárd forintnyi papírt adott el fiókjaiban a lakossági ügyfeleknek.

(Azt nem tudni, ezeken felül mennyi aukción vásárolt papírral rendelkeznek lakossági ügyfelek.)

Jelzáloglevél tartásához tőkeszámlát kell nyitni valamely forgalmazónál, amelyen jóváírják a papírok értékét, és az esedékes kamatot is. Mivel a jelzáloglevél hozamát kamatként kezeli a törvény, azt nullaszázalékos adó terheli. A jelzáloglevél a bankbetéthez hasonlóan, a futamidő végén fizeti a kamatot, ugyanakkor hosszú távon jóval kedvezőbb ez a hozam, és a futamidő közben visszaváltott - vagyis a tőzsdén eladott - levelekre az eltelt idővel arányosan jár a kamat, szemben a bankbetétekkel.

A jelzáloglevél az aktuális, azonos futamidejű állampapírhoz képest - jellemzően 0,25-1,5 százalékkal - magasabb hozamot ígér, ám nem tekinthető sokkal kockázatosabbnak. Ez a hozam jelenleg futamidőtől függően hét-nyolc százalékot jelent, ami igen jónak mondható, hiszen az egyes bankok akciós betétekre adott 8 százalék körüli hozamai csupán egy-két hónapra vonatkoznak. Ezért ha számításba veszszük, hogy egy tízéves papír, még 2015-ben is ugyanennyit fog fialni - amikor pedig a várható eurózónához való csatlakozás miatt a banki kamatok lényegesen alacsonyabbak lesznek majd a maiaknál - nyilvánvaló, miért tartják a jelzáloglevelet sokan vonzó befektetésnek.

A jelzáloglevelek aukcióin magánemberek is részt vehetnek. Aukciós vásárlásra a várt hozam alapján lehet megbízást adni meghatározott számú jelzáloglevél vásárlására. Amennyiben a hozamot elfogadja a kibocsátó, a vásárlás létrejöhet. Az aukciók mechanizmusa alapján nagy kereslet esetén csak a kis hozamokat kínáló ügyfeleknek jut a papírokból, kis érdeklődés esetén viszont azok is kaphatnak, akik magasabb hozamot határoztak meg a megbízásban.

Jelzálogpapír-kereskedők általában az aukciókon való jegyzést javasolják ügyfeleiknek, mivel akkor lehet elérni a - fent említett - államkötvényekénél magasabb hozamot. A tőzsdei, azaz a másodpiaci vásárláskor ugyanis már csak az éppen aktuális állampapír referenciahozam körüli áron lehet a papírokhoz hozzájutni. (Aki aukciós megbízás esetén az átlaghozamra ad megbízást, biztosan jegyezhet a papírokból, és különösen rosszul sem járhat, ezért ezt a megoldást javasolják általában a szakemberek a "kezdő" kisbefektetőknek.)

A jelzálogbankok több százmilliárd forintos kibocsátási programjaikban szereplő kibocsátások kamatai általában az állampapír-piaci hozamokkal párhuzamosan változnak egyik kibocsátásról a másikra. (Az aukciók időpontjairól a kibocsátók internetes honlapjain, a Magyar Tőkepiacból, az országos terjesztésű napilapokból, és a forgalmazóknál lehet tájékozódni.)

Három bank versenyez a befektetőkért

Múlt hét óta jegyezhető az OTP 10 éves futamidejű, jelzáloglevele, mely termékkel a legnagyobb jelzálogbank a háztartásoknak kínált jelzáloglevél-sorozatát teljesítette ki. Így gyakorlatilag a bank országos fiókhálózatában az év minden hónapjában jegyezhetőek az újabb és újabb kibocsátású értékpapírok. Ezek közül a három- és a tízéves lefutásúakat minden hónap első két hetében, az egyéves futamidejű jelzáloglevelet és a tízéves futamidejű járadéklevelet pedig a hónap második két hetében lehet jegyezni. (A járadéklevél választástól függően havonta vagy évente fizeti vissza a tőke időarányos részét plusz a kamatot, míg a klasszikus jelzáloglevelek az évfordulókkor fizetnek kamatot, és lejáratkor egy összegben a tőkét.) Az OTP-nél a most futó, és június 10-ig tartó jegyzési idő alatt a tízéves levelekre fizetett hozam évi 7,7 százalék. A hároméves levelekre pedig az egységesített értékpapírhozam-mutató (EHM) 7,21 százalék. A HVB eddig csupán a rövidebb, egy- és hároméves futamidejű papírokat kínálta fiókjaiban fix kamattal, azonban nyilvános aukcióin már 300 ezer forinttól is lehet jelzáloglevelet jegyezni. A jelzálogintézet tájékoztatása szerint a legközelebbi kibocsátás nyárra várható. Az FHB ma tartja e havi aukcióját, amely 11 órakor kezdődik. Az egyéves jelzáloglevelek fix hozama 7,6 százalék. Egy korábbi - először ez év februárjában kiadott - sorozat rábocsátásaként a 2010 februárjában lejáró ötéves futamidejű levelek aukciójára is sor kerül. Ezek várható átlaghozama - kereskedők szerint - az ötéves állampapírok hozamánál 0,25 százalékkal lesz magasabb, azaz 7,15 százalékra várható. Az FHB nyilvános kibocsátásain elérhető jelzáloglevelek névértéke tízezer forint, miközben a legkisebb jegyezhető összeg százezer forint. Az FHB nyilvános kibocsátású jelzálogleveleit saját fiókjain kívül a CIB, Raiffeisen, MKB, Erste, Dresdner Bank és az Aegon érdekeltségeinél is meg lehet vásárolni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.