Az uniós válság hullámai

Az Európai Unió alkotmányválsága újabb hullámokat kavar.

A francia és a holland nem után "negatív" hólabdahatástól tartanak az unió vezetői: már Dániában is relatív többségben vannak az új alkotmány elutasítói, nem beszélve a luxemburgi szavazókról - erre engednek következtetni a legfrissebb közvélemény-kutatások.

E két országban július 10-én, illetve szeptember 27-én szavaznak. Az EU-tagállamok vezetői ugyanakkor lázasan dolgoznak annak előkészületein, hogy a két hét múlva esedékes uniós csúcson megoldást találjanak a helyzetre. Berlinben Jacques Chirac francia elnök és Gerhard Schröder német kancellár próbálja menteni a menthetőt mai, minden protokollt nélkülöző kármentő csúcstalálkozóján. Az európai közösség két kulcsfigurájának legalább a következő tervidőszak (2007- 2013) költségvetéséről meg kellene állapodnia, ha az európai integráció politikai folyamata megbénul. A büdzsé elfogadása Magyarországnak is létfontosságú lenne. Brüsszelben most attól tartanak, hogy Tony Blair brit miniszterelnök jegeli a szigetországi népszavazást, amelynek kiírását eredetileg jövő késő tavaszra várták a megfigyelők.

Tokióban lapunk tudósítójának Charles Dallara, a világ legnagyobb pénzintézeteit és befektetőit tömörítő washingtoni székhelyű szövetség, az Institute of International Finance igazgatója elmondta: a nemzetközi befektetők is elveszthetik türelmüket, és átirányíthatják az ellenőrzésük alatt mozgó dollárszázmilliárdokat a világ más, stabilabb részébe.

Építik vagy bontják?
Építik vagy bontják?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.