A természetvédelem nem gátja a szélenergia terjedésének

A szélenergetika fellendülését nem a természetvédelmi hatóságok akadályozzák, a szélkerekek terjedésének technikai gátja van - hangoztatta Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára egy szakmai konferencián.

A helyettes államtitkár kifejtette: a természetvédelmet gyakran éri kritika azért, hogy a hatóság túlzott szigora miatt jár még mindig gyermekcipőben a szélenergia magyarországi kihasználása. Utalt arra, hogy mindössze hat szélkerék forog országszerte. "Természetvédelmi engedélyből ugyanakkor már 600 szélturbinára kiadott az illetékes hatóság" - mondta Haraszthy László. A rendszerirányítás ezzel szemben legfeljebb 250 szélkereket képes a hálózatba kapcsolni az egyenletes áramellátás biztonsága miatt.

A változó szélsebességek miatt a rendszer nem képes korlátlanul tolerálni az egyenetlen áramellátást. "A kiadott természetvédelmi engedélyek száma tehát 2,5-szer több, mint amit egyáltalán a villamosenergia-rendszer elbír" - tette hozzá Haraszthy László.

A jelenleg működő szélkerekeken túl Újrónafőn, Vépen és Erken 1-1 újabb szélturbina kivitelezése kezdődött meg, amelyek júliustól már termelnek. További 1-1 szélturbina nyert támogatást a Nemzeti Fejlesztési Terv pályázatán. Az öt új szélkerékkel a jelenleg szélenergiából származó 3.250 kilowattos áramtermelő-kapacitás 6200 kilowattal emelkedik.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.