Fellebbez a Deloitte

Simor András, a Postabank 1997-es könyvvizsgálatát végző Deloitte elnöke tegnap megerősítette: nem fogadják el a bíróság keddi döntését, amely szerint ők 50 százalékban felelősek lennének a Postabank akkori működése kapcsán az államot, mint tulajdonost ért kárért. Úgy véli, a bíró nem nyilatkozott arról, egyáltalán érte-e kár a felperesi pozícióban lévő államot, illetve érdekeltségeit. Természetesen fellebbeznek.

Az állam a 2001 óta folyó perben 170 milliárdot kért számon három, a Postabankkal összefüggésbe hozott könyvvizsgálón az őt ért veszteségek miatt. Kedden a Fővárosi Bíróság zárt tárgyaláson hozott, nem jogerős közbenső részítéletében azt állapította meg, hogy a három könyvvizsgáló közül kettő bizonyosan nem vétkes, az állam káráért pedig fele-fele arányban felelős maga a felperes és a Deloitte.

Az állam a Postabank eladásakor magára vállalta a cég korábbi működéséből folyó kötelezettségek egy részét, így ha a Deloitte veszt, azt az államon hajthatja be.

Simor András úgy véli, az ominózus, 1997-es könyveket jól, egy nemzetközi könyvvizsgálótól elvárható minőségben auditálták, a bankvezetés által rendelkezésükre bocsátott papírok alapján. Megjegyezte: mind a Deloitte, mind a szakértők, mind - egy másik eljárásban - ugyanez a bíró az auditáláshoz fűzött megjegyzéseiket "korlátozó záradéknak" minősítette, míg a mostani részítéletben a bíró ennek hiányáról számolt be. Leszögezte: az akkori kormányülések jegyzőkönyvei arról tanúskodnak, hogy az állam tisztában volt a Postabank 1997-es rossz anyagi helyzetével, így ennek tudatában vásárolt részvényeket. Később pedig szintén a tények ismeretében juttatott a kormány a hitelintézetnek működőképessége fenntartása érdekében éppen 150 milliárdot - ezért nem felelős a könyvvizsgáló. A Deloitte elnöke furcsállotta, miért éppen a Deloitte-ot találta részben felelősnek a bíró: tudvalévő ugyanis, hogy a másik két "felmentett" könyvvizsgáló, a Prudentia és az Arthur Andersen magyar cége elvileg sem tudná kifizetni az állam által követelt összeget. Kérdésünkre elmondta: ha később esetleg jogerősen megállapítják az anyagi felelősségüket, a nekik adatokat szolgáltató Postabankon fogják azt számon kérni.

Tény: ma már a Postabank jogutód-tulajdonosa az osztrák kézben lévő Erste Bank. Mivel az állam a Postabank privatizációjakor speciális garanciát vállalt arra, hogy a hitelintézet korábbi tevékenységéből származó esetleges kötelezettségekért meghatározott körben jótáll, előállhat, hogy amit a Deloitte kifizet, azt később az államon hajtja be. A tét tehát nagy: függően a későbbi szakértői számításoktól, a Deloitte-nak a nullától elvileg akár több mint százmilliárd forintos fizetési kötelezettsége is támadhat. Simor András azt a kérdést, hogy egy ilyen nagyságrendű összeget miből állnának, értelmetlennek tartotta.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.