Őssejtek a szívizomba

Megtörtént az első szívizom-regeneráló őssejtbeültetés Magyarországon. Tegnap az Országos Kardiológiai Intézetben egy súlyos infarktuson átesett idős asszony saját őssejtjét ültették vissza elhalt szívizomszövetébe. Az orvosok azt várják, hogy az eljárással regenerálódik az infarktus miatt elhalt terület.

A hetven feletti asszonytól reggel levették a csontvelőt, majd egy speciális eljárással kinyerték az őssejteket, amelyeket aztán egy katéterrel juttattak el az elhalt szövetekhez - mondta lapunknak a beavatkozást végző Andréka Péter, az Országos Kardiológiai Intézet őssejtkutatást vezető orvosa.

Az őssejtterápia fordulatot hozhat a szívinfarktuson átesett betegek gyógyításában. Magyarországon évente 20-25 ezer ember kap infarktust, s közülük csak mintegy 15-20 ezren élik túl a rohamot. A szerencsésebbek felénél négy-hat órán belül katéterrel kitágítják az elzáródott eret, azaz náluk megakadályozható a szívizom elhalása. A betegek másik fele viszont hat óránál jóval később jut el az orvoshoz, rajtuk a katéteres eljárással már nem lehet segíteni. Számukra lehet segítség az őssejt beültetése.

Az őssejtkutatás az egész világon óriási erővel folyik, részben akadémiai típusú kutatóintézetekben, részben magáncégeknél. Megkezdődtek a gyakorlati alkalmazások is - igaz, egyelőre csak a klinikai kísérletek szintjén - a szívizom-, a csont- és a porcszövet- vagy idegsejtek helyreállítását, újraképzését célzó módszerek bevezetésére. Az eddigi eredmények azt mutatják: az őssejtek szaporodását a környező szövetek szabályozzák, és megfelelő esetben le is állítják azt.

Az őssejtek a felnőtt ember szervezetében is jelen vannak, szerepük szükség esetén a szervezet regenerálása, kinyerésük azonban nem egyszerű, ráadásul valószínűleg már bizonyos fokig programozottak, azaz nem minden célra lehet felhasználni őket. Őssejttel eddig csak a leukémiát gyógyították. A terápiához szükséges sejteket a csontvelőből vagy a csecsemők köldökzsinór-véréből nyerték.

- A szívizomőssejt-beültetés a leukémia gyógyításától anynyiban tér el, hogy itt nem távolítják el az elhalt szövetet, hanem éppen azokhoz juttatják el a csontvelőből nyert őssejteket - mondta dr. Andréka Péter. Hozzátette: az eljárástól azt várják, hogy ezek a sejtek építsék újjá az elhalt szövetet. Megfelelő környezetbe kerülve az őssejtek képesek az adott szövetkörnyezetben átalakulni és beépülni. Így például a májban májszövet, a szívizomban szívizomsejt és kisebb erecskék képződhetnek belőlük. Nyugat-Európában, Ausztriában és Németországban eddig már több mint száz beteget kezeltek így. Megkezdődött a kezelés előkészítése Debrecenben is. A külföldi klinikai - azaz még kísérleti - eljárás tapasztalatai szerint enyhe, illetve közepes mértékben javult a szív működése, ami a beteg szempontjából jelentős életminőség-változást hozhat. Andréka Péter közölte: miután a külföldi tapasztaltok is csak néhány hónaposak, még nem lehet megmondani, hogy az eljárás mennyivel hosszabbíthatja meg a betegek életét. Az Országos Kardiológiai Intézetben elvégzett műtét után öt hónappal MR-vizsgálattal ellenőrzik majd, hogy regenerálódott-e a szövet.

Az új mûtéti eljárás azoknak ad reményt, akik infarktussal késõn kerülnek orvoshoz
Az új mûtéti eljárás azoknak ad reményt, akik infarktussal késõn kerülnek orvoshoz
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.