Az ENSZ engedélyezte Irak megszállását

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kedden engedélyezte az amerikai parancsnokság alatt Irakban szolgálatot teljesítő többnemzetiségű erő mandátumának "a politikai folyamat végéig, az 1546-os határozattal összhangban" történő meghosszabbítását.

A BT az engedélyt az iraki hatóságok kérésére adta meg, határozat elfogadása, illetve elnöki nyilatkozat kiadása nélkül. A testület jóváhagyását egy egyszerű sajtónyilatkozatban közölte, amelyet a soros elnök, Ellen Loj, Dánia állandó ENSZ-képviselője olvasott fel.

A nyilatkozat szerint a BT üdvözölte "az iraki biztonsági erők toborzásában, kiképzésében és felszerelésében elért haladást" és reményét fejezte ki, hogy ezek az erők minél előbb képesek lesznek "vállalni a felelősséget Irak nemzetbiztonságáért".

A BT jóváhagyta az Iraki Fejlesztési Alap és a Nemzetközi Tanácsadó és Megfigyelő Testület (IAMB) mandátumának meghosszabbítását is.

Hosjar Zebari iraki külügyminiszter a BT dán elnökéhez a múlt héten eljuttatott levelében hivatalosan kérte a Biztonsági Tanácstól a többnemzetiségű erő mandátumának meghosszabbítását, hangsúlyozva, hogy országa "pusztító terror- és erőszakhadjárat áldozata, amelynek célja a politikai folyamat aláaknázása". A külügyminiszter rámutatott, hogy folyamatos erőfeszítéseik ellenére még nem tudják teljes egészében vállalni a felelősséget a nemzetbiztonság fenntartásáért és a határok védelméért.

A 2004. június 8-i, 1546-os határozatában az ENSZ BT úgy rendelkezett, hogy egy évvel a határozat elfogadása után az iraki kormány kérésére felülvizsgálja a többnemzetiségű erő mandátumát.

A Biztonsági Tanács június 24-ig meghosszabbította a Haitiban állomásozó, mintegy 6000 fős békefenntartó erő mandátumát, valamint december 31-ig a Burundiban szolgálatot teljesítő 6000 kéksisakos megbízatását is.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden első ízben ítélte el a békefenntartók által elkövetett szexuális visszaéléseket. Az ENSZ nemi erőszakkal, pedofíliával, valamint azzal vádolt meg a Kongói Demokratikus Köztársaságban szolgálatot teljesítő békefenntartó katonákat és polgári személyeket, hogy éhező gyermekeket élelemmel, illetve pénzzel vettek rá szexuális szolgáltatások nyújtására. Az BT ülésén felolvasott nyilatkozat sürgetette a tagországokat, fogadják el a világszervezet javaslatait és indítsanak vizsgálatot a szexuális visszaélések beszüntetésére és megelőzésére.

(MTI/AFP/AP/Reuters)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.