Az Amnesty titkos táborhálózat működtetésével vádolja Amerikát

Visszautasította Londonban kiadott közleményében az amerikai elnök bírálatát az Amnesty International, és titkos fogolytábor-hálózat fenntartásával vádolta meg az Egyesült Államokat.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete egy hete kiadott idei világjelentésében súlyosan bírálta az amerikai kormányt, főleg a guantánamói börtöntáborban uralkodó állapotokért. A 300 oldalas jelentés szerint változatlanul külföldi őrizetesek százai raboskodnak vádemelés és bírósági eljárás nélkül Guantánamón, és az amerikai kormány nemzetközi jogot sért azzal, hogy elutasítja a genfi konvenció alkalmazását e foglyokkal szemben, és megtagadja tőlük az ügyvédi segítséget.

A szervezet szerint az Egyesült Államok "messze nem az emberi jogok érvényesítésének az a világbajnoka, amelynek beállítja magát".

Irene Khan, az Amnesty International főtitkára a jelentést ismertető múlt heti londoni sajtótájékoztatón "napjaink gulágjának" nevezte a guantánamói tábort.

George Bush amerikai elnök a jelentésben foglaltakat abszurdnak minősítette, és közölte, hogy az Egyesült Államok világszerte a szabadság érvényesülését ösztönzi.

Kedd este kiadott viszontválaszában azonban az Amnesty International azt írta, hogy Guantánamo elszigetelt börtöntábor, ahol az őrizeteseket önkényesen, gyakorlatilag minden kommunikációs lehetőségtől megfosztva, vádemelés, per vagy megfelelő jogi eljárás nélkül tartják fogva. Egyetlen guantánamói őrizetes fogva tartásának törvényességét sem vizsgálta bíróság, jóllehet az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága tavaly ezt írta elő - áll a keddi AI-közleményben.

Az emberi jogi szervezet szerint ráadásul Guantánamo csak a látható része a történetnek, gyűlnek ugyanis a bizonyítékok arra, hogy az Egyesült Államok Afganisztánban, Irakban és máshol olyan őrzőközpontok hálózatát működteti, ahol titokban, minden megfelelő joghatóságtól távol tart fogva embereket.

Az Amnesty International szerint az amerikai kihallgatási és őrizetben tartási gyakorlat a terror elleni háború jegyében szándékosan és módszeresen megsérti a kínzás és a rossz bánásmód abszolút tilalmát.

A közlemény szerint előfordult, hogy az Egyesült Államok olyan országoknak adott át kihallgatása őrizeteseket, amelyek köztudott módon gyakorlatszerűen alkalmazzák a kínzást.

Az AI a keddi felhívásban követelte, hogy az amerikai kormány vessen véget a titkos és a kommunikációs lehetőségektől elzárt módon történő őrizetben tartásnak, engedjen hozzáférést a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának minden őrizeteshez, azokhoz is, akiket titokban tartanak fogva, és tegye lehetővé az őrizeteseknek a hozzáférést a jogi fórumokhoz.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.