"Élőgéppel" a szennyezés ellen

Szűk félmilliárd forintból meg lehetne tisztítani a Margit-sziget összes szennyvizét, méghozzá úgy, hogy Budapest legszebb közparkja közben újabb látványossággal gazdagodna - állítja egy cég. A városháza környezetvédelmi bizottsága támogatja a biológiai módszerekkel dolgozó vállalkozás elképzelését.

A Margit-sziget szennyvize - amely nagyjából annyi, mint egy húszezres városé - tisztítatlanul folyik a Dunába, a Margit híd alatt. A probléma megoldása, amelyen régóta rágódnak az illetékesek, horribilis összegbe kerülne: a szigetet rá kellene kapcsolni a főgyűjtőcsatornára úgy, hogy még egy átemelőt is építeni kellene valahol. A Főpolgármesteri Hivatalban nemrég jelentkezett egy cég, amely azt ajánlotta, biológiai módszerekkel - és persze az illetékesek közreműködésével - rövid időn belül megszünteti a környezetszenynyezést. A környezetvédelmi bizottság szakmailag kifogástalannak tartja az ajánlatot, és felkérte a főpolgármestert, vizsgálja meg a megvalósítás gazdasági-jogi vonatkozásait, valamint adja tulajdonosi hozzájárulását a vállalkozáshoz - közölte lapunk érdeklődésére a bizottság elnöke, Bánsági György.

A szóban forgó cég, a Körte-Organica Rt. elnöke lapunknak elmondta, voltaképpen a hagyományos szennyvíztisztás folyamatában alkalmazott, úgynevezett eleveniszapos technológia Amerikából adaptált, sokadik generációs változatáról van szó. Kenyeres Istvántól megtudtuk: az "élőgépnek" hívott módszer lényege, hogy a szennyvizes medencék fölé rácsot építenek, azokra pedig különféle növényeket telepítenek, amelyeknek gyökerein újabb és újabb organizmusok - baktériumok, protozoák, algák, csigák, kagylók, sőt, végül halak telepednek meg. A több mint 2000 növényfaj együttműködésének gyümölcse a minden eddigi biológiai módszernél nagyobb hatásfokú tisztítás. Az efféle létesítmény ráadásul igen attraktív, gyakorlatilag úgy fest, mint egy virágzó botanikus kert; szagtalan, sőt, illatos. Az áttisztított víz egy része öntözésre használható, a medencék iszapja komposztálható.

A szigeti szennyvíztisztító az elképzelés szerint 1000-1200 négyzetméternyi helyet foglalna. Az épített környezetbe illő üvegház fedné, és volna egy másodlagos funkciója: afféle ökológiai bemutatóhelyként működne, ahol az iskolásoknak-óvodásoknak speciális környezetvédelmi ismeretterjesztő programokat lehetne szervezni. Kenyeres megjegyezte: Nagytétényben, egy ipari parkban immár negyedik éve működik egy hasonló létesítményük (országszerte egy tucat), ahol eleinte nem számítottak látogatókra, de az érdeklődésre tekintettel alkalmassá tették a vendégfogadásra. A szigeti projektet eleve úgy tervezik, hogy afféle tanösvény futhasson benne.

A tisztítót várhatóan az Organica Rt., a Fővárosi Csatornázási Művek és a XIII. kerületi önkormányzat hamarosan létrehozandó közös kht.-ja építteti meg, a kivitelezésre közbeszerzési eljárást írnak ki. A költségeket - amelyek a számítás szerint 450-500 millió forintra rúgnának - az ötletgazda állja, és ugyanő lenne a tisztító üzemeltetője. A cég - beruházása fejében - a szigeti szennyvízkibocsátók által fizetett csatornadíj egy részét kapná. Befektetése nagyjából huszonöt év alatt térülne meg. Először a főváros elvi tulajdonosi hozzájárulását kell megszerezniük, az engedélyek (a remények szerint) legkésőbb novemberre lehetnek a kezükben, ezután jönne a pályázat, majd az öt-hat hónapig tartó építkezés. E szerint a létesítmény a jövő nyáron már működhetne.

Egy már mûködõ víztisztító egy nagytétényi logisztikai központban
Egy már mûködõ víztisztító egy nagytétényi logisztikai központban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.