Óbudán legfeljebb fél órát lehet fúrni

Zajmérő ügyelet kezdi meg munkáját Óbudán; két szakértő szolgálat hétvégenként ellenőrzi, hogy az érintett mintegy hatvan vendéglátó-ipari egység és éjjel is nyitva tartó kisbolt betartja-e a zajkibocsátási engedélyben foglalt határértékeket.

Zajmérő ügyelet kezdi meg munkáját Óbudán; két szakértő szolgálat hétvégenként ellenőrzi, hogy az érintett mintegy hatvan vendéglátó-ipari egység és éjjel is nyitva tartó kisbolt betartja-e a zajkibocsátási engedélyben foglalt határértékeket. A III. kerületben márciusban rendeletben szabályozták a kulturális, kereskedelmi és sporttevékenységekkel együtt járó zajkibocsátásokat. A helyi képviselő-testület már tárgyalta az átfogó helyi zajrendeletet. Pető György alpolgármester lapunknak ezzel kapcsolatban azt mondta: az önkormányzat a kerületiek nyugalmát akarja megóvni. A jogszabály elfogadásával egyértelműen akarták szabályozni, hogy ki, mikor, milyen lármás tevékenységet végezhet.

A rendelet szerint "veszélyes mértékű" az a zaj, amely túllépi az érvényes országos határértékeket. Ide sorolják azokat a hanghatásokat is, amelyekre nem lehet határértéket előírni, de "érzékszervi észleléssel megállapíthatóan" jelentősen zavarhatják az emberek nyugalmát. Határérték betartása esetén is tilos - illetve csak külön engedéllyel végezhető - a szabad ég alatt ipari tevékenység, ha 25 méteren belül védendő épület található. Ugyanezen a védőtávolságon belül tilos bármilyen szabadtéri zajongás este nyolctól reggel hétig.

Ha valaki félóránál hosszabb ideig akar falat fúrni előbb értesítenie kell a közös képviselőt és az érintett lakókat. A fűnyírás hétköznap este nyolcig, hétvégén pedig csak délelőtt, 14 óráig engedélyezett. Munkanapok éjjelén tilos a zajjal vagy teherforgalommal járó építkezés vagy bontás.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.