Állandó veszélyben az afgán nők

Az Amnesty International emberjogi szervezet jelentése szerint az afgán nőket elrablás, nemi erőszak és kényszerházasságok állandó veszélye fenyegeti.

A szervezet a kabuli kormány szemére veti, hogy a tálibok uralmának megdöntése óta eltelt három esztendő alatt nem tett eleget a nők védelmére. Nuria Haknagar, a nők ügyeivel foglalkozó kabuli minisztérium szóvivője elismerte, hogy egyes távol eső vidékeken "a férfiak úgy bánnak a nőkkel, mint állatokkal".

Az AI azt állítja, hogy egész Afganisztánban csak kevés olyan térség található, ahol a nők biztonságban vannak. Általában azonban afféle tárgyként kezelik őket, amellyel adósságokat lehet kiegyenlíteni, vagy vitákat rendezni. Vannak nők, akik inkább öngyilkosok lesznek, csakhogy ne kelljen egész életüket kényszer hatása alatt leélni. Az emberjogi szervezet felszólította a kabuli kormányt, hogy ítélje el a nőkkel szembeni erőszak minden formáját, és rámutatott: az igazságügyet úgy kell megreformálni, hogy az védelmezze a nők jogait is.

Haknagar elmondta, hogy a nőkkel szembeni erőszak tárgyában elhangzott panaszok a kormányzat erőfeszítései ellenére gyakoribbá váltak az utóbbi időben. Herat tartományban több nő elégette magát, hogy elkerülje az erőszakot - mondta a szóvivő, rámutatva, hogy "minden bizonnyal súlyos problémáik lehetnek, ha önmagukon ilyen erőszakot követnek el".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.