ATTAC: Magyarországon elmaradt a vita az EU-alkotmányról

A társadalmi haladás erőinek sikerét látja a francia népszavazás eredményében az ATTAC Magyarország alternatív globalizációs szervezet, amely szerint jelentős szerepe volt a civilmozgalmaknak, a francia ATTAC-nak az alkotmány elutasításában.

„Nem igaz, hogy a NEM-re szavazók Európa-ellenesek. EZT az alkotmányt azonban ellenzik.” – hangsúlyozza a szervezet közleménye.

Eszerint a most elutasított alkotmány a tőke pillanatnyi erőfölényének megfelelő neoliberális politikát alkotmányos szintre emeli, bebetonozza. Szűkíti a szociális és szakszervezeti jogokat: a bérek csökkentésére, a jóléti rendszer és a közszolgáltatások leépítésére tág teret nyit. Az ATTAC szerint az alaptörvény jelenlegi formájában Európa militarizálását irányozza elő, nem védi határozottan Európa ökológiai egyensúlyát, környezetünket, egészségünket, továbbá az európai demokratikus deficitet nem szünteti meg, a képviseleti és részvételi demokrácia gyenge marad.

Mint a nemzetközi alternatív mozgalom hazai közlemény írja, elítélik, hogy hazánkban a gazdasági hatalom szolgálatában álló politikusok valódi társadalmi vita nélkül, a nép feje felett döntöttek, és az Országgyűléssel ratifikáltatták az EU-s Alkotmány tervezetét.

Simó: a korlátozott népi szuverenitás neoliberális szemléletét utasították el

A francia népszavazási eredményét Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum Koordinációs Munkabizottságának vezetője úgy értékelte: a francia választók az alkotmánytervezet elvetésével a korlátozott népi szuverenitás neoliberális szemléletét utasították el. A francia választók állásfoglalása arra utal, hogy a világ változik, és a civil társadalom többé nem fogadja el a politikacsinálás régi módszereit, nevezetesen azt, hogy a feje fölött dolgozzanak ki alkotmányt, majd kész tények elé állítsák. Az emberek azt akarják, hogy kikérjék és tiszteletben tartsák a véleményüket. A népszavazás eredménye azt jelzi, hogy az emberek meg akarták védeni kivívott szociális jogaikat és nem elégednek meg szociális jogaik puszta kinyilvánításával, mint azt az alkotmánytervezet tette, hanem szükségesnek tartják jogaik tényleges garantálását is: a munkához, a jövedelemhez, a megélhetéshez, a társadalmi biztonsághoz való jogaik szavatolását - fogalmazott Simó.

A népszavazás eredménye utat nyit egy új, szociális alkotmányozási folyamat előtt, melynek célja a népi részvétellel kidolgozandó új alkotmány a társadalmakra felülről rákényszerített jelenlegi alkotmánytervezet helyett - áll a közleményben.

Új történelmi korszak veheti kezdetét: a részvételi demokrácia korszaka. A Magyar Szociális Fórum Koordinációs Munkabizottsága tevékeny részt kíván venni ebben az új folyamatban, hogy összefogva az EU más tagállamainak civil szervezeteivel és haladó erőivel, az Európai Szociális Fórum keretében elősegítse a Népek Szociális Európájának megszületését a jelenlegi neoliberális Európa helyett - írta a Magyar Szociális Fórum képviselője.

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.