Megtartották az első melegfelvonulást Romániában

Erős rendőri védelem mellett, komolyabb incidensek nélkül tartották meg Bukarestben az ország történetének első melegfelvonulását.

A mintegy félezer felvonuló szombati parádéját a járókelők gúnyos megjegyzései és szélsőséges csoportok provokációi kísérték, bár a menetben szimpatizánsként ott volt több ismert közéleti személyiség is.

A rendőrség megakadályozta, hogy az úgynevezett Új Jobboldal tagjai rátámadjanak a felvonulókra. A nacionalista-ortodox aktivisták szentképeket és melegellenes jelszavakat a magasba emelve kísérték a menetet és megpróbáltak tettlegességre is vetemedni. Az ellentüntetők közül tizet előállítottak, mert át akarták törni a rendőrkordont.

Ortodox vallási aktivisták himnuszokat énekeltek a menet mellett és azt hirdették transzparensükön, hogy "homoszexuálisoktól mentes, tiszta világot" akarnak.

A Konzervatív Párt felhívására mintegy százötvenen vettek részt egy ellenfelvonuláson, amelyet "az erkölcsök és a család védelmében" tartottak ugyanaznap.

A bukaresti önkormányzat eredetileg nem akarta engedélyezni a melegfelvonulást, csak Traian Basescu elnök és Monica Macovei igazságügyi miniszter heves tiltakozása nyomán adta meg az engedélyt a "történelmi" eseményre. Basescu azt mondta, hogy a felvonulás betiltása "húsz évvel vetné vissza az országot".

Romániában csak 2001-ben, az Európai Unió nyomására törölték a homoszexualitást a börtönnel büntetett bűncselekmények listájáról.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.