Kudarc az atomsorompó-szerződés konferencián

Rosszallását fejezte ki Kofi Annan ENSZ-főtitkár azzal kapcsolatban, hogy kudarcba fulladt az atomsorompó-szerződés felülvizsgálatának szentelt értekezlet.

Annan az ENSZ New York-i székhelyén helyi idő szerint pénteken, szóvivője útján nyilvánosságra hozott közleményében úgy vélte, hogy a világszervezet tagállamai életbevágóan fontos alkalmat szalasztottak el arra, hogy megerősítsék a világ kollektív védelmét a számos nukleáris fenyegetés ellen, amellyel szemben minden állam és nép sebezhető.

Az ENSZ-főtitkár szerint a tagállamok számára kivételes alkalom kínálkozik majd a kollektív erőfeszítések folytatására szeptemberben, amikor 170 állam- és kormányfő gyűlik össze New Yorkban, hogy elfogadja a fejlesztés, a biztonság és az emberi jogok érvényesülésének előmozdítását célzó nagyszabású programot. Kofi Annan felhívta a tagállamok vezetőit, hogy a kínálkozó alkalmat megragadva vállaljanak bátor kötelezettségeket és nézzenek szembe azokkal a nyugtalanító kihívásokkal, amelyekre a mostani értekezlet nem talált megoldást.

Az atomfegyverek terjedésének megakadályozását kimondó szerződést (NPT) aláíró 188 állam azzal a céllal küldte el képviselőit az ENSZ székhelyére, hogy konkrét lépésekről egyezzenek meg a nukleáris fegyverkezés korlátozása érdekében. Az elnöklő Sérgio de Queiroz Duarte brazil ENSZ-nagykövet a tanácskozás végén pénteken bejelentette, hogy nem készít összefoglaló nyilatkozatot az atomfegyverek terjedését akadályozó elvekről, mert olyan sok a nézeteltérés az országok között, és az álláspontok olyan messze állnak egymástól, hogy azokat nagyon nehéz volna összefoglalni. Szavait mély csalódás fogadta a küldöttségek körében.

A mostani tanácskozás egyik fő vitapontja a szerződésnek az a kitétele, amely szerint az atomfegyverrel nem rendelkező államoknak elidegeníthetetlen joguk van atomenergetikai kutatásokhoz és az atomenergia békés célú hasznosításához. Éles vitákat váltott ki az a javaslat is, hogy a katonai célra is felhasználható nukleáris technológiákat csak országok korlátozott csoportja számára tegyék hozzáférhetővé (például Irán kizárásával). E javaslat bírálói ezt visszautasították mint szerződéses jogaik korlátozását.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.