Amerikai klónvita

Az amerikai képviselőház 238 igen és 194 nem szavazattal támogatta azt az elképzelést, hogy növeljék az embrionális őssejtek kutatására fordított kormányzati támogatást. Borítékolható, hogy amennyiben a javaslatot a szenátus is megszavazza, Bush elnök elutasítja azt.

(Az elnöki nem ugyanis felülírja a képviselőház döntését, mert az igen szavazatok aránya nem érte el a kétharmados többséget.) Bush elnök majdani lépésén nem lehet csodálkozni, hiszen már 2001-ben bejelentette, hogy az USA-ban mindenféle emberi embrióval kapcsolatos kísérletezést be kell szüntetni, embrionális őssejtkutatás csak a már meglévő 64 őssejtvonallal folytatható. Ez az álláspontja azóta sem változott. A képviselőházi szavazás újra felerősíti a két ellentétes véleményt megfogalmazó csoport vitáját. Az egyik szerint gyógyászati szempontból folytatni kell a kutatásokat, míg a másik etikai okokból elutasítja az őssejtekkel folytatott kísérleteket. A kutatók szerint, amennyiben Amerika nem ad több pénzt erre a területre, menthetetlenül lemarad.

Ezt igazolja, hogy a múlt hét végén dél-koreai kutatók jelentették be, hogy első alkalommal hoztak létre "személyre szabott" emberi embrionális őssejtvonalakat terápiás klónozással. A bejelentés újabb nagy lépés a gyakorlati sejtterápiás eljárások útján. Vajta Gábor, a Dániában élő, világszerte ismert klónozó lapunkat arról tájékoztatta: most már mindenki láthatja, hogy Amerika és Európa Délkelet-Ázsia mögött kullog, és a lemaradás drámai ütemben nő. A nyugati világ többre tart egy differenciálatlan sejtcsomót, mint egy felnőtt embert, aki gyógyíthatatlan betegségben szenved, és egyetlen esélye, hogy az említett sejtcsomó feláldozásával megmentsük. Vajta szerint a koreaiak, kínaiak egyre jobban dolgoznak. Öt éve még megtiszteltetésnek érezte egy koreai kutató, ha nyugati laborban dolgozhatott, ma Amerika egyik vezető kutatója hálás a koreai segítségért.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.