A Medici-múlt faggatása

Tavaly nyáron exhumálták a firenzei San Lorenzo-templomban eltemetett Medici család negyvenkilenc tagjának tetemét. Az első vizsgálati eredményeket nemrégiben közölték.

Régóta tartja magát a legenda, hogy a XVI. században az egyik Medici családon belül többszörös gyilkosság történt. Ám a történet ennél jóval köznapibb. A hagyomány szerint I. Cosimo nagyhercegnek (1519-1574), az Uffizi-palota megrendelőjének és feleségének, Eleonora di Toledónak tizenhat éves fia, Garcia egy vadászaton megölte tizenkilenc éves bátyját, Giovannit. Cosimo a hír hallatán olyan haragra gerjedt, hogy leszúrta Garciát. A fájdalomtól megtört szívű negyvenéves anya egy héten belül utánuk halt. A Gino Fornaciari (Pisa Egyetem) patológus vezette kutatócsoport megállapította, hogy a fiúk maradványain semmilyen sérülés nem látható. Donatella Lippi történész viszont egy firenzei levéltárban egy levélre akadt, amelyet a Mediciek háziorvosa írt, és ő arról számolt be, hogy maláriás lázban szenvedtek a családtagok. Előkerült egy másik levél is, amelyet maga Cosimo írt, s abban az áll, hogy fiának, Giovanninak nagyon magas láza volt, s nem sokkal később meghalt. (A csontok esetleges maláriás fertőzésének vizsgálata még tart.)

Noha Firenze uralkodói vagyonosak voltak, a két Medici fiút és az anyjukat a malária ugyanúgy nem kímélte, mint a köznapi embereket, még ha ez kortársaik számára hihetetlennek tűnt is, olyannyira, hogy megszületett a legenda a családi gyilkosságról, amely aztán igazán kapóra jött a rivális politikai családoknak is, s nem győzték széltében-hosszában terjeszteni. "Ám egyáltalán semmi jelét nem találtuk erőszaknak" - nyilatkozta Bob Brier, a Long Island Egyetem antropológusa, a kutatócsoport tagja. Ugyanakkor az anya, Eleonora, akit Giovanni fiával együtt olyan gyönyörű, az Uffiziban ma is látható képen ábrázolt Agnolo Bronzino, a csontmaradványok vizsgálata szerint minden bizonnyal súlyos szifiliszben is szenvedett.

A gyerekgyilkosság vádját tehát fél évezred után végre le lehet mosni Cosimóról, ám a házaspár harmadik fia, I. Francesco körül a helyzet feltehetően valóban zavaros volt.

A feltárt sírok egyike Francesco négyéves korában elhunyt fiáé, Filippinóé. Ám amikor felnyitották a kis koporsót, a kutatók legnagyobb meglepetésére egy egyéves kora körül elhunyt, ismeretlen gyermeket találtak benne. "Egyelőre elképzelésünk sincs arról, ki ez a gyerek, és hol van Filippino" - mondta el Donatella Lippi.

Filippino egyébként egy magyar király, Habsburg Ferdinánd unokája volt, s a feljegyzések szerint 1582-ben hunyt el ismeretlen betegségben. Anyjának, Ausztriai Johannának elég keserves élet jutott. A vizsgálatok szerint tipikusan az állatorvosi ló esete volt: szörnyű állapotban voltak a fogai, számos kórtól szenvedett, gerince súlyosan deformálódott - mondta el Gino Fornaciari. Miután hat gyermeket megszült, végül is utolsó gyermeke születésekor, 30 évesen hunyt el.

Férje, Francesco annál kellemesebb életet élt. Nem sokat törődött a hatalommal, jobban kedvelte az alkímiát. S miután Johanna meghalt, azonnal feleségül vette régi szeretőjét, a gyönyörű Bianca Capellót. Ám ők is rövid életűnek bizonyultak, mindketten negyvenes éveik közepén hunytak el, s a legenda szörnyű véletlenek közepette bekövetkezett mérgezésről tud. Tény, hogy Francesco mérgezéses tünetek közepette, hirtelen hunyt el, majd egy nappal később hasonló tünetektől szenvedve meghalt Bianca is. A korabeli pletyka szerint Bianca mérgezett süteményt készíttetett sógorának, a későbbi I. Ferdinando nagyhercegnek, de véletlenül férje evett belőle. Bianca - nem akarván túlélni szeretett férjét - maga is evett a süteményből. "Most folynak a vizsgálatok, hogy megállapítsák, mi okozta Francesco halálát, de az máris biztos, hogy ha kiderülne a mérgezés, akkor sem lesz könnyű megmondani, ki mérgezett meg kit. Tudjuk ugyanis, hogy a nagyherceg gyakran folytatott kémiai kísérleteket, s ezek során könynyen juthatott méreg a szervezetébe" - mondta el Fornaciari.

Exhumálni fogják Bianca Capello sírját is, hogy kiderítsék az igazságot, de egyelőre nem árulják el, hol találták meg nyughelyét. A firenzei rejtélyes halálesetek után Biancát nem temették a San Lorenzóban lévő Medici-kápolnába, hanem a szóbeszéd szerint jelöletlen, közös sírba helyezték, de ez nem igaz - állítják a kutatók. Jelölt sírja viszonylag könnyen azonosítható volt.

A csontok vizsgálata
A csontok vizsgálata
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.