A politikum sajátossága

A Mindentudás Egyetemének következő előadását Bence György filozófus tartja A politikum sajátossága címmel.

- Az előadását beharangozó szövegben azt olvasom, hogy az elmúlt harminc évben virágzó akadémiai diszciplínává vált politikai filozófia "felülről tekint" a politikára. Eközben a közvélemény szemében a politika gyanús vállalkozás, a politikus kétes figura. Mit lehet tenni, hogy ezt az ellentétet feloldjuk?

- Nem mindenki akarja feloldani. Sok politikus épp abból akar tőkét kovácsolni, hogy ő állítólag felette áll a politikának. De ha valaki szeretné feloldani, és történetesen politikai filozófus, azt teheti például, hogy érvek segítségével és jól kiválasztott esetek bemutatásával igyekszik meggyőzni a közönséget arról, hogy a politikában is lehet öröm, szépség és nagyság. Valami ilyesmit csinált Hannah Arendt, a XX. századi politikai filozófia számomra legrokonszenvesebb óriása.

- Van olyan politikai filozófia is, amely magából a politikai életből, a politikától elválaszthatatlan konfliktusokból indul ki. Ön ezt műveli. Ennek az irányzatnak a kulcsszava a "politikum". Mit jelent ez?

- A politikum fogalmát a század egy másik politikaelméleti zsenije - gyorsan tegyük hozzá: sötét géniusz -, Carl Schmitt vezette be. Szerinte egy döntést az tesz politikaivá, abban rejlik a politikuma, hogy szorosan összefügg a barát és az ellenség megkülönböztetésével. Az ellenséggel életre-halálra meg kell küzdeni, a barát a szövetséges ebben a küzdelemben. A politikumnak ezt a jellemzését nem szívesen tesszük magunkévá, én is elutasítom. De attól még hasznosnak találhatjuk azt a felismerést, hogy a politikum az egész politikai közösség jellegét meghatározó döntésekben keresendő, amelyek a mindennapi politizálás során többnyire a háttérben lappanganak. Ennélfogva nincs mindenben politikum, amit politikának szoktunk tekinteni, viszont olyasmiben is lehet politikum, amit szokás szerint magánügynek tekintünk. Vagyis politikai kérdés a férfi és nő közötti viszony meg még sok minden hasonló más.

- Egyes gondolkodók szerint a politika fölötte áll a kevésbé fontos gazdasági, társadalmi, morális és ideológiai céloknak. Helytálló-e ez a nézet?

- Fölötte? Nem, inkább mellette. Attól persze még konfliktusba kerülhetnek, kerülnek is. A fő az, hogy nem alatta.

A május 30-i előadás helye és ideje: Műszaki Egyetem, B28-as, Kozma László nagyelőadó, Magyar Tudósok körútja 2., 19.30; www.mindentudas.hu

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.