A Magyar Helsinki Bizottság cáfolja a rendőrség szóvivőjét

Az ORFK szerint az Amnesty International a Magyar Helsinki Bizottság tavalyi vizsgálatával ellentétes megállapításokat tett a fogvatartottak helyzetéről. Az MHB ezzel szemben közölte: megállapításaik egybevágnak.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapest, 2005. május 26. – A Magyar Helsinki Bizottság egyetért az Amnesty International Magyarországról szóló 2004-es jelentésének fogvatartással kapcsolatos állításaival

Az Amnesty International a 2004-es magyarországi emberi jogi helyzetről szóló, 2005. május 25-én közzétett jelentése hivatkozik a Magyar Helsinki Bizottságnak a fogvatartási körülményekkel kapcsolatos megfigyeléseire.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője az MTI-nek adott május 25-i nyilatkozatában azt állította, hogy az AI jelentés megállapításainak homlokegyenest ellentmond a Helsinki Bizottság tavalyi vizsgálata.

A Bizottságnak az előzetes letartóztatottak helyzetéről A vétkesség vélelme címmel, 2005 februárjában megjelent könyve, illetve más jelentései számos ponton alátámasztják az Európa Tanács Kínzás és Embertelen vagy Megalázó Büntetés vagy Bánásmód megelőzésére létrehozott bizottsága (CPT) 2003-as magyarországi látogatása során feltárt visszásságokat. Tehát az AI jelentéseinek erre vonatkozó része megismétli a Helsinki Bizottság megállapításait, sőt, a Bizottságnak a rendőrségi fogdákban és büntetés-végrehajtási intézetekben folytatott emberi jogi megfigyeléseinek tapasztalatain alapul.

A Magyar Helsinki Bizottság sajtóközleménye az előzetes letartóztattok helyzetéről szóló jelentéséről (2005. február 17.)

A CPT jelentése a 2003-as magyarországi látogatásról (magyarul)

Az Amnesty International 2004. évi jelentése Magyarországról (magyarul)

(forrás: Magyar Helsinki Bizottság)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.