Ismét éhínség fenyegeti Észak-Koreát

Sürgős humanitárius segélyre van szüksége Észak-Koreának, amelyet ismét a 90-es évek közepén pusztító éhínséghez hasonló katasztrófa fenyeget - jelentette ki szöuli sajtótájékoztatóján Tony Banbury, a Világélelmezési Program (WFP) ázsiai igazgatója.

Az igazgató szerint az észak-koreai élelmiszerválság napról napra súlyosbodik. A program már csaknem teljesen kimerítette azt az élelmiszerkészletét, amellyel 6,5 millió észak-koreait próbáltak megóvni az éhezéstől. Augusztusra azonban ötmilliónak már nem jut élelmiszersegély.

A WFP-nek idén 504 ezer tonna élelmiszerre lenne szüksége ahhoz, hogy kielégítse a legsebezhetőbbek, az öregek, a gyermekek, a terhes nők és a szoptató anyák alapvető igényeit, de ehhez jelenleg is hiányzik 274 ezer tonna. Az idei évben mindössze 15 ezer tonna segélyt kaptak - Kanadától, Norvégiától és Finnországtól.

A múlt héten az Egyesült Államok, amely az Európai Unió és Dél-Korea mellett az egyik legfőbb donor, közölte: tárgyal a szervezettel a segélyekről, s az év végéig döntést hoz Észak-Korea ügyében. Banbury szerint azonban több millió észak-koreainak ez már késő lenne.

Washington az észak-koreai nukleáris válság 2002. októberi kirobbanása óta is folytatta élelmiszer-segélyprogramja folyósítását Phenjannak, de 2004-ben már az előző évi mennyiség felére, 50 ezer tonnára csökkentette azt, és aggodalmának adott hangot, hogy a segélyeket a katonáknak adják.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az észak-koreai kormány napi 250 grammnyi élelmiszeradagot biztosít, ami körülbelül két tányér rizsnek felel meg. Ez az adag mintegy a fele annak, amelyet az Egészségügyi Világszervezet ajánl, mint az egészséges élethez szükséges minimális táplálékot, de Banbury szerint még ez is csökkenhet napi 200 grammra, ha elmaradnak az élelmiszersegélyek. Az 1990-es években becslések szerint legalább egymillióan haltak meg az Észak-Koreát sújtó éhínségben.

Közben egy Japánban megjelenő, Phenjan-barát lap pénteki számában arról számolt be, hogy Észak-Koreában olyan magas tápértékű cukorkát állítottak elő, amely "segíti a gyermekek növekedését, súlygyarapodását, sőt még intelligencia-hányadosuk emelkedését is, és nincsenek káros mellékhatásai". A Csoszon Szinbo című lap úgy tudja, hogy a cukorkát tengeri algából, babból, sárgarépából és szezámmagból készítik.

(MTI)

Tony Banbury (balról a második) a sajtótájékoztatón
Tony Banbury (balról a második) a sajtótájékoztatón
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.