Guantánamo az "új gulág"

A mai kor gulágjaként könyveli el a guantánamói börtöntábort az Amnesty International (AI). Eddigi legkeményebb hangvételű bírálatát fogalmazta meg a szervezet éves jelentésében az Egyesült Államokkal szemben: kínzásokkal vádolja az amerikai hatóságokat.

A nemzetközi jogvédő szervezet felszólítja Washingtont, hogy zárja be a létesítményt, ahol a tálib rezsim volt tagjai és al-Kaida-kapcsolattal gyanúsított 540 ember raboskodik. Közülük sokan három éve vádemelés nélkül ülnek cellájukban, jogorvoslati kérelmük bírósági tárgyalását megakadályozzák a kormányzat fellebbezései. A Fehér Ház szóvivője, Scott McClellan az AI vádjait "nevetségesnek és megalapozatlannak" nevezte. A durva bánásmód eseteit azonban vizsgálják, és az elkövetőket felelősségre vonhatják. "Lépéseket teszünk, hogy ez ne forduljon elő ismét" - nyilatkozta McClellan.

A titokvédelem alól szerdán feloldott FBI-dokumentumok szerint a foglyok a kihallgató tiszteknek már 2002 áprilisában panaszkodtak az amerikai katonák gyalázkodásairól. A feljegyzések szerint az őrök megszentségtelenítették az iszlám vallás szent könyvét, a Koránt. A jelentésből kiderül: a kubai amerikai haditengerészeti támaszponton működtetett börtöntábor őrei ütlegelték a rabokat, és előfordult, hogy az iszlamista harcosok előtt lehúzták a Koránt a vécén. A világ 131 országát felölelő elemzésében az AI szerint az idén az USA okozta a legnagyobb csalódást. Irene Khan, a London központú szervezet főtitkára kijelentette: az amerikai kormányzat magatartásával jogosítványt ad a szélsőséges rezsimeknek az elnyomásra, mivel maga is saját íze szerint értelmezi, adott esetekben figyelmen kívül hagyja a nemzetközi jogot. A börtönbe egyedül a módszereket szintén bíráló, genfi bázisú Vöröskereszt nyert bebocsátást, az Amnesty nem. Az esetekről már május 9-én beszámolt az amerikai Newsweek című hetilap, a tudósítás hatására Afganisztánban 16 halálos áldozatot követelő zavargások alakultak ki. A hírmagazin - vélhetően a kormány nyomására - visszavonta a cikket, arra hivatkozva, hogy az eredeti forrás nem is biztos benne, hogy valójában megtörtént az eset. Most a hírmagazin állításait az AI jelentésében lényegében megismételte. A szóhasználatra reagálva a Washington Post publicisztikájában nem tartja szerencsésnek a gulág kifejezést. Ez éppen a Bush-adminisztrációnak ad okot, hogy "aláássa, és hisztériakeltésnek minősítse az AI egyébként jogos bírálatát".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.