Az amerikai kormány visszautasította az Amnesty bírálatát

Visszautasította a washingtoni Fehér Ház szerdán az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezet éves világjelentésében az amerikai kormánynak címzett bírálatokat.

Scott McClellan fehér házi szóvivő nevetségesnek és alaptalannak nevezte az AI megállapításait. A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok mutatja a követendő utat az emberi jogok és az emberi méltóság védelme terén. McClellan szerint az Egyesült Államok több mint 50 millió embernek adta vissza a szabadságot Irakban és Afganisztánban, a szabadság és a demokrácia érvényesülése érdekében munkálkodik a világban, hogy az emberek jogállamban éljenek, a kisebbségek és a nők jogait tiszteletben tartsák.

Az AI szerdán Londonban nyilvánosságra hozott világjelentésében úgy vélte, hogy a terrorellenes háború jegyében az Egyesült Államok által elkövetett emberi jogsértések veszélyes klímát teremtettek, és a világ minden térségében visszaélésekre bátorították a kormányokat.

Az AI különösen az amerikai kormány gyakorlatát támadta: a jelentés szerint az Egyesült Államok "messze nem az emberi jogok érvényesítésének az a világbajnoka, amelynek beállítja magát". Változatlanul külföldi őrizetesek százai raboskodnak vádemelés és bírósági eljárás nélkül a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton, és az amerikai kormány nemzetközi jogot sért azzal, hogy elutasítja a genfi konvenció alkalmazását e foglyokkal szemben, és megtagadja tőlük az ügyvédi segítséget.

Az Egyesült Államok emellett nem hajlandó még felvilágosítást sem adni olyan őrizetesek sorsáról és hollétéről, akiket más országokban tart fogva - áll a jelentésben.

Az Amnesty International szerint az, hogy egy akkora hatalom, mint az Egyesült Államok, ilyen súlyos jogsértéseket enged meg magának, az egész világon veszélyes klímát teremtett, és sok országban - különösen Ázsiában és Európában - most már szintén a "terror" elleni harccal indokolják az emberi jogok csorbítását.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.