Az ETA-merénylet után lecsaptak a Batasunára

Őrizetbe vették csütörtökön Spanyolországban a Batasuna (Egység) betiltott baszk párt vezetőjét, mert a gyanú szerint támogatást nyújtott a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezetnek.

Amint az madridi igazságügyi körökből kiszivárgott, Arnaldo Otegit, aki 8 órával korábban sétált be a madridi bírósági épületbe, csütörtökön reggel bilincsbe verve vitték a spanyol legfelsőbb  bíróság fogdájába.

A politikus elfogását csütörtökön rendelte el egy vizsgálóbíró, aki azzal gyanúsítja a baszk parlament - mentelmi jogától idén megfosztott - képviselőjét, hogy a Batasuna által üzemeltetett  csapszékek bevételeiből segítette az ETA-t. A bíró döntése  értelmében Otegi 400 ezer eurónyi óvadék letétele fejében helyezhető csak szabadlábra.

Otegi őrizetbe vétele tovább apasztja a reményeket, hogy a spanyol kormány és az ETA tárgyalásokat folytasson egymással a Baszkfölddel kapcsolatos ellentéteik elsimítása végett.

A szeparatista földalatti szervezet autóba rejtett pokolgépet robbantott szerdán a spanyol fővárosban, aminek következtében ötvennél is több ember könnyebben megsérült.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.