Nem engedélyezték a bukaresti melegfelvonulást

Nem adott engedélyt az első romániai homoszexuális felvonulás megrendezésére a bukaresti polgármesteri hivatal annak ellenére sem, hogy a belügyminisztérium illetékesei biztosították az Accept nevű, homoszexuálisokat tömörítő érdekvédelmi szervezet képviselőit, csendőreik biztosítani tudják a szombatra tervezett demonstrációt - írta a Krónika.

Az erdélyi napilap csütörtöki számában megjelent cikk szerint a városháza illetékesei arra hivatkoznak, hogy a rendezvény  időpontjában két A osztályos futballmeccs is zajlik a fővárosban, ezért nem tudnak elegendő csendőrt kirendelni a felvonulásra. A hivatal képviselői a Budapesten rendezett homoszexuális felvonulásokon eddig tapasztalt rendellenességeket vették alapul döntésük meghozatalakor.

Az Accept vezetősége ennek ellenére úgy döntött, engedély ide vagy oda, megtartják a szombat estére tervezett felvonulást Bukarestben - írta a napilap.

Az egyhetes rendezvénysorozat egyébként már hétfőn elkezdődött, ennek keretében filmvetítéseket, koncerteket tart az Accept egyesület. Emellett két tematikus beszélgetést is tartanak a vallás és a szexualitás kapcsolatáról, illetve a diszkriminációellenes jogszabályok sajtóban történő betartásáról.

Az igazságügyi miniszter támogatja az Accept felvonulását

Keddi szenátusi felszólalásában Monica Macovei igazságügyi miniszter is úgy vélekedett, hogy a demonstrációt mindenképp meg kell tartani, ezért felkérte a polgármesteri hivatal illetékeseit,  bocsássák ki a szükséges jóváhagyást. "Hiszek a másságban és a magánélethez való jogban. Éppen ezért, szerintem meg kell tartani ezt a parádét. Nem kötelező elnyernie mindannyiunk tetszését, de nem szabad megakadályoznunk a megnyilvánulási szabadságot" – fejtette ki  az igazságügyi miniszter. A lap emlékeztet: Macovei már 2001-ben – akkor még a civil szféra képviseletében – kérte, hogy helyezzék hatályon kívül a homoszexuálisok kapcsolatait elítélő  törvényparagrafust.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács sajtóinformációk alapján hivatalból indított eljárást a betiltás miatt, viszont az Accept vezetői később maguk is a tanácshoz fordultak, és  rendelkezésére bocsátották a szükséges okiratokat. Ezt követően a diszkriminációellenes tanács levélben kért magyarázatot a fővárosi polgármesteri hivataltól.

"Nekünk is biztonsági okokkal indokolta a városháza, hogy nem adja meg az engedélyt" – mondta a Krónikának Asztalos Csaba, a testület elnöke, aki szerint nincs nyomós ok arra, hogy visszautasítsák az Accept kérését. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.