Human Rights Watch: vizsgálják ki az andizsáni sortüzet

A kelet-üzbegisztáni Andizsánban kirobbant tiltakozó akció véres leverése körülményeinek elfedésével vádolta a taskenti vezetést csütörtökön a Human Rights Watch emberi jogi szervezet, sürgetve az Egyesült Államokat és az Európai Uniót arra, követeljenek határozottabban nemzetközi vizsgálatot az ügyben.

A szervezet megállapítása szerint az üzbég hatóságok szigorú intézkedésekkel igyekeznek megakadályozni, hogy az andizsániak idegeneknek beszéljenek a történtekről. Az üzbég rendőrség és a biztonsági erők a külföldi tudósítók egy részét távozásra bírták, a többieket pedig megfenyegették - közölték a jogvédők.

A taxisokat arra figyelmeztették, ne vigyenek külföldi  utasokat Andizsánba. A városba bevezető utak mentén ellenőrzőpontokat állítottak föl, megakadályozandó, hogy idegenek belépjenek oda. A településen nyüzsögnek a kormány informátorai, akik éberen figyelnek minden kívülállót, aki beszédbe elegyedik a helybéliekkel.

A Human Rights Watch sürgette az Egyesült Államokat: halassza el az üzbegisztáni amerikai katonai támaszpont véglegesítéséről szóló tárgyalásokat, amíg az üzbég kormány lehetővé nem teszi független, nemzetközi vizsgálat lefolytatását, az Európai Unió pedig függessze föl az említett feltétel teljesítéséig a Taskenttel érvényben lév  kereskedelmi egyezmény alkalmazását.

Andizsánban az üzbég rendfenntartó erők május közepén vérbe fojtottak egy helyi felkelést, különböző források szerint akár ezer ember is életét veszthette a lövöldözésben. Szemtanúk szerint a  biztonsági erők nem pusztán a megmozdulás résztvevőire, hanem járókelőkre is tüzet nyitottak. Az üzbég hatóságok ez cáfolják, közlésük szerint 169 halálos áldozattal járt a felkelés leverése. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.